VHP staat stil bij heengaan groot leider

De Vooruitstrevende Hervormingspartij heeft geschokt en met droefheid kennis genomen van het overlijden van Rolihlahla Mandela, meer bekend als Nelson Mandela; een ‘monument’ in de Zuid-Afrikaanse politiek, een man met diepe overtuigingen en van verzoening. De VHP wil in de eerste plaats haar innige medeleven betuigen aan zijn echtgenote, zijn kinderen, familie en het volk van Zuid-Afrika. De VHP heeft immense waardering voor de prestaties en het bijzonder inspirerende levenspad van Nelson Mandela, een Zuid Afrikaanse advocaat en politicus die 27 jaar van zijn leven gevangen werd gehouden in een gevangenis op Robbeneiland in Zuid Afrika voor het verdedigen van zijn ideeën. Hij heeft 67 jaar lang gestreden tegen racisme en armoede en wordt in de hele wereld gerespecteerd om zijn volhardende strijd tegen apartheid. Mandela was van 1991 tot 1997 voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), een politieke beweging die is opgericht in 1912 met als doel het ‘bijeenbrengen van alle Afrikanen als één volk om hun rechten en vrijheden te verdedigen’. Geïnspireerd door de acties van de Indiase leider Mahatma Gandhi begon de anti-Apartheid beweging in de jaren ’40 -’50 aan een geweldloze campagne van verzet met als doel gelijke rechten voor alle rassen. Nelson Mandela volgde het voorbeeld van geweldloosheid en verzoening van Mahatma Gandhi ook in zijn persoonlijke leven op en hij heeft na zijn vrijlating niet een keer een woord van haat of wrok geuit naar zijn tegenstanders ,ofschoon hij daar alle reden voor had.
Een van de vele onderscheidingen van Mandela is de bekroning met de Nobelprijs voor de Vrede in 1993. In 1994, vonden de eerste vrije democratische verkiezingen plaats in Zuid-Afrika. Het ANC won met ruim 62 procent van de stemmen en Nelson Mandela werd gekozen tot president (1994-1999). Sindsdien is het ANC onafgebroken de grootste partij van Zuid-Afrika en maakt het tot op heden deel uit van de nationale regering.
In 2002 lanceerde Mandela zelf op zijn verjaardag een wereldwijde campagne voor bewustwording over en preventie van HIV/Aids onder de naam 46664. Dit getal is het gevangenisnummer geweest van Nelson Mandela op Robbenseiland dat hij als symbool gebruikte voor zijn aids project.
De nalatenschap van Nelson Mandela aan de wereld zijn vooral de waarden waarmee hij geleefd heeft zoals: democratie, gelijkheid, verzoening, diversiteit, verantwoordelijkheid, respect en vrijheid.
Met het heengaan van Nelson Mandela is niet alleen een pagina in de wereldgeschiedenis omgeslagen, maar verliezen we eerst en vooral een groot staatsman en een humanist die zijn leven opdroeg aan anderen. De VHP staat respectvol en plechtig stil bij het heengaan van een groot leider, staatsman en rolmodel voor de gehele mensheid.
‘Real leaders must be ready to sacrifice all for the freedom of their people’

error: Kopiëren mag niet!