Rachied Doekhie:‘Indiërs niet geïnteresseerd in hout’

Geluiden dat de Indiase investeerder Foods Fats & Fertilizers (3 F) hout nodig heeft om als onderpand te gebruiken voor de te plegen investeringen van ruim USD 200 miljoen, wordt door NDP-topper Rachied Doekhie naar het rijk der fabelen verwezen. ‘Die Indiërs zijn helemaal niet geïnteresseerd in het hout. Ze zitten helemaal niet in die business’, aldus Doekhie. Dat er niet voldoende geld zou zijn om een aanvang te maken met de investeringen voor de productie van plantaardige oliën en vetten, wordt eveneens door hem betwijfeld.
Voorop wordt gesteld dat de investeerders in het Blakawatra-gebied, het gebied dat zij voor de eerste maal toegewezen hadden gekregen, reeds een aanvang hadden gemaakt met het doen van diverse bodemonderzoeken. ‘En hier is heel veel geld voor nodig.’ Hoewel de bodem gunstig bleek te zijn, waren grote stukken al eerder voor mijnbouwconcessies uitgegeven. Dit vormde de aanleiding voor hen om uit te kijken naar een ander gebied.
Het Wakay-gebied te West Suriname bleek gunstig te zijn. Dit gedeelte in het Westen van Suriname, uitgestrekt over een hectare van 40.000, is hen toegewezen door de RGB-minister. Doekhie legt de nadruk op dat dit gebied juist bosarm is. ‘Het is een zwampachtig gebied. Er is heel weinig of helemaal geen bos.’ Dat de Indiase investering ook zou vervallen tot een tweede China Zhong Heng Tai-project, wordt ten stelligste tegengesproken door de NDP-topman. ‘Zonder enige conditie willen de Indiërs investeren in ons land. Zij zullen zich ook onderwerpen aan de wettelijke bepalingen en royalty’s afstaan.’
Doekhie, die nauw contact onderhoudt met de topman van Foods Fats & Fertilizers, Sanjay Goenka, zegt met klem dat het een grote onderneming is, die filialen heeft over de gehele wereld, waaronder China en Afrika. ‘Ik twijfel niet aan hun financiële gesteldheid’, aldus Doekhie.
Reeds eerder was door de investeerders gesteld dat zij een businessplan hadden en schoon terrein nodig hadden voor de productie. Er was toen een plan gemaakt door de investeringsbeheerder, Ing. Richard Kalloe, om het hout te kappen en te gebruiken voor de productie van biobrandstof. Dit zou de Staat Suriname ten goede komen.
De onderneming Foods Fats & Fertilizers onderhandelt al 8 tot 9 jaar met de regering, vanaf de regering Venetiaan. Topman Goenka had op 16 mei 2008 al een memorandum of understanding getekend met de toenmalige minister van LVV, Kermechand Raghoebarsing. Enkele maanden terug werd nogmaals een overeenkomst getekend met de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, Ginmardo Kromosoeto.
Deze onderneming is gespecialiseerd in de productie van plantaardige oliën en vetten en is sinds 1962 actief in deze sector. Indien de investeringen een feit zijn, zal deze gepaard gaan met het bieden van werkgelegenheid aan ruim 4.000 personen, zegt Doekhie tot slot.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!