Pa samen met gedetineerde gevonnist

De penitentiaire ambtenaar Edwin Jawirata werd gisteren veroordeeld wegens het verlenen van hand- en spandiensten. Hij viel op 23 juli dit jaar door de mand. Uit informatie blijkt dat deze pa eerder door de onderdirecteur was gewaarschuwd. Desondanks ging hij door met zijn verboden praktijken. Kantonrechter Dinesh Sewratan sloot het onderzoek ter terechtzitting af en deed uitspraak in deze zaak. Hij achtte het feit wettig en overtuigend bewezen. De magistraat nam het de verdachte kwalijk dat hij juist werd ingezet om te voorkomen dat er verboden spullen in de inrichtingen kunnen worden gesmokkeld. In dit geval heeft de pa zich juist laten gaan. Uit een verklaring van een gedetineerde blijkt dat de pa bekend staat als ‘Piloot’. Hij kreeg een bedrag variërend tussen SRD 100 en SRD 300. De pa ontkent de drugs naar binnen te hebben gesmokkeld. Hij bekende slechts de mobiele telefoons en de oplader te hebben gesmokkeld naar de gedetineerde. Uit het politioneel onderzoek blijkt dat 39,5 gram marihuana in het cellenhuis bij de gedetineerde Rianto Kartopawiro was aangetroffen. Ook hij wordt vervolgd in deze zaak. Hij staat terecht voor bezit van de drugs.
Het Openbaar Miniserie had de pa gedurende het strafproces voorlopig in vrijheid gesteld. Tijdens het strafvoorstel hield de vervolgingsambtenaar daarmee rekening en eiste een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk met aftrek en een proeftijd van 3 jaar. De officier van justitie, Duncan Nanhoe, had geen gevangenneming geëist. Tegen de gedetineerde Katopawiro vorderde Nanhoe een celstraf van 12 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk met aftrek en een proeftijd van 3 jaar.
Advocaat Oscar Koulen betoogde in zijn pleidooi dat hij ernstig twijfelt. Dit vanwege het feit dat toen deze case ontdekt werd, de directeur van de inrichting zelf een onderzoek instelde. De zaak moest eigenlijk per direct aan de politie zijn overgedragen. Tijdens het onderzoek door de directeur zou de verdachte in tegenwoordigheid van andere collega’s het feit hebben bekend. De pa zou volmondig hebben toegegeven dat hij telefoons met bijbehorende oplader en drugs binnen het cellenhuis had gesmokkeld.
De magistraat was zeer kort over het bewijs. Hij nam het strafvoorstel van de vervolging over en veroordeelde de verdachten conform de eis. De rechter beval ook de gevangenhouding van de pa, maar het wordt aan hem overgelaten wanneer hij het resterende deel wil uitzitten.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: