Vrijwilligers Week (29 november-8 december)

In 1985 werd door de Verenigde Naties bij resolutie 5 december uitgeroepen tot de Internationale Dag van het vrijwilligerswerk voor Economische en Sociale Ontwikkeling (IVD). Door het uitroepen van deze dag worden landen aangespoord om maatregelen te treffen om de bewustwording over de belangrijke bijdrage dieat vrijwilligerswerk kan leveren, te verhogen. Hier, waardoor worden meer mensen door alle lagen van de bevolking heen gestimuleerd worden om hun diensten aan te bieden als vrijwilliger.
Het Rode Kruis, de grootste vrijwilligers organisatie ter wereld, werkt dit jaar al 150 jaar aan het helpen verbeteren van het leven van kwetsbare mensen over de hele wereld.
Naast het verlenen van hulp in tijden van crisies heeft het Rode Kruis risicovermindering en preventie als eeëën van de onderliggende prioriteiten in al haar activiteiten geïdentificeerd. Zij is daarom sterk gericht op het bevorderen van een wereldwijde cultuur van respect voor diversiteit, geweldloosheid en maatschappelijke integratie. De visie van het Rode Kruis naar 2020 toe onderstreept duidelijk de rol van het Rode Kruis om mentaliteiten, houdingen en gedragingen te helpen veranderen. Jongeren moetenzijn daarin de drijvende kracht zijn. Het Rode Kruis ziet hen als de beste hoop van de wereld voor echte en blijvende gedragsverandering op gemeenschapsniveau en hoger.
Op IVD 2013 gedenken en erkennen wij niet alleen de bijdrage van honderden miljoenen mensen aan het vrijwilligerswerk in al haar facetten – maar geven wij speciale hulde aan de bijdrage van jonge vrijwilligers als middel van verandering in hun gemeenschappen. Met IVD 2013 werken we aan de basis voor een jaarlijkse dag dat de wereldwijde bewustwording over het bestaan en het belang van vrijwilligerswerk opwekt.
Tussen 28 november en 8 december wordt er wereldwijd een vrijwilligersweek georganiseerd waarbij een brede waaier van initiatieven wordt getoond, vooral rond Internationale dag van de vrijwilliger.
De Rode Kruis beweging intensiveert communicatie-activiteiten om het belang van vrijwilligerswerk te benadrukken bij het bereiken van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling (MDG’s), maar ook om de unieke waarde die vrijwilligerswerk brengt bij het aanpakken van maatschappelijke problemen te benadrukken. Vrijwilligerswerk komt naar voren als een manier om mensen vanaf de basis te betrekken in alle fasen van planning, uitvoering, controle van de MDG’s en de ontwikkeling van een opvolger hiervan na 2015.
Jongeren, lLever jouw bijdrage aan dit initiatief! Samen kunnen we een beroep doen op de persoonlijke individu om ‘vrijwilligerswerk’ een belangrijk onderdeel van hun bijdrage aan de samenleving te maken. Jouw vrijwillige inzet kan soms onopgemerkt aan de wereld voorbij gaan, maar de daden tellen mee in de gemeenschappen die hebben geprofiteerd van jou harde werk, en ze tellen zeker voor ons.
Wij hopen dat u deze periode niet onopgemerkt voorbij zal laten gaan.

error: Kopiëren mag niet!