Ambulance beter onder brandweerdienst

Ambulance 2Leden van het Korps Brandweer Suriname, Libi Makandra, en personeel van de RGD hebben 5 dagen lang de ‘first aid road traffic accident’ training gevolgd. Bij de training werden de leden wijs gemaakt hoe effectief in te springen bij eerste hulp ongevallen. Zoals de situatie er nu is, komen de drie disciplines er bij verkeersongevallen, maar vormen ze nog geen team. Om de samenwerking hechter te maken, is het initiatief genomen om de drie disciplines samen de training te laten volgen.
De training is verzorgd door de Brandweer uit Frankrijk. De samenwerking dateert van jaren terug. De training is bekostigd door de ambassade van Frankrijk. ‘De training kan gezien worden als voorloper op de grote samenwerkingsverband tussen de landen Brazilië, Frankrijk, Suriname en Guyana’, zegt brandweercommandant Cecil Waal.
Jean-Yves Le Clech van de Franse Ambassade, politie attaché Suriname en Guyana, zegt dat dit de vijfde training is sinds 2010 en er meerdere trainingen zijn op de agenda. Het doel is eigenlijk dat de Surinaamse brandweertrainers worden getraind en het dan verder aan de manschappen hier overbrengen. De training was gericht op twee aspecten te weten eerste hulp training bij verkeersongelukken en eerste hulp verlening in algemene zin. De functie van de brandweer is nu bij verkeersongevallen de slachtoffers uitknippen en de zorg wordt verder gedaan door de ambulancedienst. In Frankrijk is de belangrijkste missie van de brandweer optreden bij ongelukken en ook dienst verlenen aan het slachtoffer.
Tijdens de certificaatuitreiking kwam naar voren hoe effectief het bovenstaande model voor Suriname zou zijn. Waal zegt dat het een heel proces is, maar dat er wel meer levens kunnen worden gered als de ambulance onder de brandweer komt te vallen. In de ontwikkelde landen worden er bij verkeersongevallen de slachtoffers ter plekke te hulp geschoten. In Suriname wordt het slachtoffer gelijk in de ambulance gestopt en naar het ziekenhuis gebracht. In Suriname wordt er bij een verkeersongeval ook eerst gebeld naar de politie en afhankelijk van de situatie wordt de brandweer ingeschakeld. In Guyana wordt binnenkort de overstap gemaakt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: