Stichting TerSuriname wil kinderen basistools bijbrengen voor tuinbouw

De Stichting TerSuriname heeft gisteravond een presentatie van het educatief lesprogramma ‘Kas in Klas’ voor basisscholen gehouden. Met het ‘Kas in Klas’ lesprogramma worden kinderen van het 4de, 5de en 6de leerjaar op een visuele manier vertrouwd gemaakt met de moderne tuinbouw. Na de training wordt gehoopt dat meer kinderen zullen kiezen voor een agrarische studierichting en dat hierdoor de belangstelling voor met name tuinbouw vergroot wordt.
Prem Binda, voorzitter van Stichting TerSuriname, zegt dat de scholen een volledig pakket met onder andere zaad, mest en thermometer ontvangen. Met deze spullen mogen de kinderen van de basisschool zelf planten. De stichting zal ook ervoor zorgen dat ze de nodige instructies krijgen. De begeleider zal steeds een groep leerkrachten de kennis bijbrengen, zodat die het op hun beurt overbrengen naar de leerlingen. Binda: ‘Dit is helemaal geen moeilijke taak. Het moet alleen onder begeleiding van de leerkrachten geschieden’.
Volgens Binda is de Surinaamse tuinbouw aan het vergrijzen: 90% van de boeren is boven de 55 jaar. ‘Over 10 jaar zal de sector dan doodbloeden als er geen opvolging is. In het verleden was het zo dat de kennis via de ouders werd overgedragen aan de kinderen. Nu zijn steeds minder kinderen geïnteresseerd. Stichting TerSuriname probeert daarom een groep te motiveren om in de landbouw te gaan. Nu zijn er ongeveer 3.000 stuks boeren in Suriname.’

error: Kopiëren mag niet!