Islamic Development Bank geeft startsein voor strategisch partnerschap Suriname

De Islamic Development Bank (IsDB) Group gevestigd in Jeddah, Koninkrijk van Saoedi Arabië, is van start gegaan met een tweejarig (2014- 2015) ‘Interim Member Country Partnership Strategy (MCPS) voor Suriname. De Interim MCPS houdt in dat de IsDB zal bijdragen aan prioriteiten in de ontwikkelingsdoelen van de Regering van Suriname, zoals vastgelegd in haar vijfjarig Ontwikkelingsplan (2012-2016). Deze strategie is in het bijzonder erop gericht om samen met de regering van Suriname de ontwikkeling van het land ter hand te nemen.
De Interim MCPS is samengesteld door de Regering van Suriname en de IsDB na consultatie met relevante belanghebbenden. Deze strategie wordt beschouwd als de eerste stap van de Bank om de samenwerking met Suriname te intensiveren en aandacht te besteden aan prioriteitsgebieden van het land. Na deze interim strategie volgt een meeromvattende IsDB Group MCPS, die zal worden ondernomen in nauw overleg met de direct betrokkenen van het land.
De Interim MCPS behelst ondersteuning van de IsDB in vier hoofdsectoren, met name volksgezondheid, technische- en beroepsopleidingen, transport over water (in deze de rehabilitatie en uitbreiding van de haven van Nieuw Nickerie, door middel van uitdieping van de waterwegen en de bouw van opslagfaciliteiten) en institutionele versterking inclusief “cyber security”. Momenteel zijn er twee projecten in behandeling bij de IsDB die onder de interim MCPS vallen met een totale financieringsbijdrage van USD 68 miljoen, terwijl andere projecten in de onderzoeks- en voorbereidingsfase zijn.
In de komende jaren zal de strategie van de IsDB zich richten op verhoging van haar ondersteuning aan de sociaal-economische ontwikkeling van Suriname. Daarnaast zal de samenwerking met de IsDB zich concentreren op het implementeren van projecten met een hoog rendement die significante verbetering zullen brengen in het leven van de mens. In de toekomst zal de strategie er ook op gericht zijn om na te gaan hoe Suriname het best kan profiteren van bestaande mogelijkheden, uitgaande van haar geografische ligging en afstand van de IsDB in Jeddah. De IsDB zal ook streven naar het verstevigen van de relaties met andere ontwikkelingspartners in Suriname, binnen de context van een resultaat gerichte samenwerking, effectieve ontwikkeling en harmonisering.

error: Kopiëren mag niet!