Discussie Zwarte Piet bereikt dieptepunt in Nederland

Het gaat er steeds feller aan toe in Nederland. Het lijkt erop dat er met de discussie over Zwarte Piet een beerput vol onderhuids racisme is opengetrokken. Opmerkingen over het terugkeren naar de slavernij worden er gemaakt in een verhitte strijd over wie er nou gelijk heeft of niet.
Het gaat toch om de kinderen?!
Het Sinterklaasfeest wordt in Suriname op sommige scholen gevierd, maar in principe is het op die dag, 5 december, gewoon Kinderdag. Eigenlijk een veel betere invulling van deze dag waarbij er gelet wordt op hetgeen waar het om draait: de kinderen. In Nederland lijkt men dat te vergeten en op het hoogtepunt van discussies verlaagt men zich tot een dieptepunt, alleen maar om het gelijk te halen.
Slavernijmonument verkleed
In Amsterdam zijn er zelfs Zwarte Pietenmutsen geplaatst op het monument ter nagedachtenis van het slavernijverleden. Dit was gedaan door actievoerders van het Djangocommando om het punt kracht bij te zetten dat het fenomeen wel degelijk te maken heeft met slavernij. Maar is het besmeuren van een monument dat verkregen is na heel veel moeite, omdat het de Nederlandse erkenning betreft van een zwarte bladzijde in hun geschiedenis, wel zo slim?!
Gewapende Pieten
Het is er zelfs zo erg dat bij de intocht van Sinterklaas de goedheiligman werd bewapend door negen als Zwarte Piet verklede agenten. Deze Pieten waren leden van het arrestatieteam en droegen zelfs wapens en kogelwerende vesten onder hun Pietenkleding. En dit allemaal om een kinderfeestje…. En terwijl het de voorstanders van de Zwarte Pieten zijn geweest die zich tot nog toe hebben misdragen. Zo erg dat zelfs een vrouw die vreedzaam protesteerde tegen de Pieten in haar buik werd geslagen door een man die op deze manier wilde laten blijken dat hij voor het behoud van de achterhaalde traditie was.
Kinderen als voorbeeld
‘Het is een gevoelig onderwerp’, aldus de uitbaatster van een klein snoepwinkeltje in Paramaribo. De vraag was of zij aandacht zou besteden aan de viering. “Hier hebben we natuurlijk Kinderdag en daar focussen we op, de kinderen.” Ze wenst anoniem te blijven. “Ik wil echt niemand kwetsen met een opmerking over dit onderwerp. En iedereen zal een reactie lezen volgens zijn of haar interpretatie. Maar met mijn winkeltje zal ik me echt niet mengen in deze discussie. Er zijn al genoeg lelijke dingen in deze wereld. “ Ze vindt dat volwassenen een voorbeeld moeten nemen aan de kinderen. “Misschien moeten we het vanuit de visie van de kinderen bekijken. We kunnen een voorbeeld aan ze nemen. Die laten zich niet zo gemakkelijk manipuleren.“
Suriname als voorbeeld
Vooralsnog lijkt Suriname een goed voorbeeld te geven met het bestempelen van de dag als Kinderdag en de Goedheiligman en zijn knechten helemaal achterwege te laten. Een stap waar ze in Nederland, dat zogenaamd voorloopt op ons, blijkbaar nog lang niet klaar voor zijn!

error: Kopiëren mag niet!