Onthulling Trismonument Paramaribo op 27 november

Twee dagen na de viering van Srefidensie en wel op woensdag 27 november zal op initiatief van de Stichting Triskontakten te Zwijndrecht in het centrum van Paramaribo bij Fort Zeelandia, een indrukwekkend monument van de voormalige Troepenmacht in Suriname (Tris) worden onthuld. De onthulling zal worden verricht door de Surinaamse minister van Defensie, Lamure Latour, en de oud-commandant der Nederlandse Strijdkrachten, generaal b.d. P.J.M. van Uhm, in aanwezigheid van ambassadeurs, donateurs, overige genodigden (waaronder een aantal nabestaanden) en oud-militairen. Op het monument staan de 45 namen van zowel jongemannen van Surinaamse als van Nederlandse afkomst, die bij de uitoefening van hun werkzaamheden bij de Tris het leven hebben verloren in de periode tot de onafhankelijkheid van Suriname. Met dit monument zal eer en respect aan hen worden geboden. Een jarenlange wens van Surinaamse en Nederlandse nabestaanden wordt middels deze handeling verwezenlijkt. Dit monument is mede tot stand gekomen dankzij de inspanningen van de Interdepartementale monitoringscommissie van Suriname onder leiding van kolonel drs J. Hew A Kee en verder de goede samenwerking tussen actoren in Suriname en Nederland. De Stichting Triskontakten, die het monument volledig heeft gefinancierd, is de belangenorganisatie van de voormalige “Troepenmacht in Suriname”, die van 1945 t/m 1975 in Suriname met ca. 20.000 militairen gelegerd is geweest.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: