Laurence Perreira:‘Melkboeren moeten geen rommel inleveren’

Laurence Perreira‘Melkboeren moeten hoogwaardige melk inleveren bij de Melkcentrale en geen rommel’, zegt de voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkveeboeren (VSMB), Laurence Perreira, aan Dagblad Suriname. Volgens zijn verklaring zijn het bepaalde melkboeren zelf die zitten te rommelen met hun melk. Wanneer deze wordt afgekeurd door de Melkcentrale komen ze met allerlei beschuldigingen af op het bedrijf. Recent heeft een van de melkboeren een aanklacht ingediend bij de politie tegen de Melkcentrale.
Parreira legt er de nadruk op dat de melk op professionele wijze wordt gekeurd middels digitale meetapparatuur. Door het BOG wordt er drie keren per week controles uitgeoefend. Ook is een Cubaanse deskundige aangetrokken die haar bijdrage levert aan het opvoeren van de kwaliteit binnen het bedrijf. Daarnaast is Pereirra twee keren in de week aanwezig om erop toe te zien dat zaken vlot verlopen. ‘Ik wil niet dat de Melkcentrale achteruit gaat. Alle melkboeren hebben er baat bij als het bedrijf goed draait.’
De VSMB-voorzitter benadrukt dat de melkboeren hun vee kwalitatief goed voedsel moeten geven om er zorg voor te dragen dat het vetgehalte van de melk hoog is. ‘Je kunt het beest niet alleen slijpmeel geven. Dan krijg je een te laag vetgehalte. In zulke gevallen wordt jou melk afgekeurd ja.’ Het is van belang dat het vee gevoed wordt met eiwitrijk voedsel. Volgens Pereirra moeten melkboeren hun vee niet beschouwen als slechts een dier om te melken. Zij moeten ook investeren in de dieren door hen van goede voeding te voorzien, waardoor ook zij er profijt uit kunnen halen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!