Unu Pikin viert 10-jarig bestaan

Unu Pikin bestaat 10 jaarDeze maand is het 10 jaar geleden dat Stichting Unu Pikin werd opgericht. De stichting wil dit bijzondere feit niet zomaar voorbij laten gaan. In het komende jubileumjaar vinden verschillende activiteiten plaats, steeds voor een andere doelgroep: mensen van de buurt, schoolkinderen, de medewerkers van de sociale werkplaats en mensen met een beperking.
De stichting is in november 2003 in Suriname opgericht. Pas een aantal jaar later is in Nederland een gelijknamige stichting opgericht, ter ondersteuning van Unu Pikin Suriname. De naam “Unu Pikin” was gekozen, omdat alle activiteiten gericht waren op de schoolkinderen. De scholen kunnen tegen kostprijs schoolmeubilair kopen en zij kunnen er terecht voor gratis boeken en andere materialen voor de school. Dankzij donaties kan Stichting Unu Pikin ook regelmatig schoolpakketten verzorgen en het meubilair voor een bibliotheek of ict-ruimte aan een school schenken.
De sociale werkplaats van Stichting Unu Pikin heeft als doel om mensen met een beperking te trainen en hen een arbeidsplaats te bieden. De meubelwerkplaats was eerst gevestigd in een klaslokaal te Geyersvlijt. Heel kleinschalig werd oud schoolmeubilair opgeknapt. Al weer 7 jaar geleden is de fabriek verhuisd naar de huidige locatie aan De Boerbuitenweg. Daar wordt nog steeds oud schoolmeubilair opgeknapt, maar worden ook nieuw meubilair en spelobjecten gemaakt. Sinds 2 jaar is er een fietsenafdeling, waar fietsen worden gerepareerd en verkocht. Zo financiert de stichting zelf haar activiteiten en is niet afhankelijk van donaties.
Tijdens het jubileumjaar van de stichting vinden er verschillende activiteiten plaats. Directeur Susanne Dekkers: “Het is niet alleen een feest voor ons, maar voor alle mensen die ons ondersteunen of die wij hebben ondersteund.” Elk kwartaal staat er iets op het programma. In februari richt de stichting zich op jonge mensen met een beperking, door middel van meewerkdagen in het bedrijf. In mei zijn er activiteiten voor fietsers, zoals handige workshops en in augustus 2014 wordt het jubileumjaar afgesloten met een bijzondere gebeurtenis.
In de maand november 2013 begint het jubileumjaar met activiteiten voor kinderen. Stichting Unu Pikin heeft dankzij Scarlet Ibis Foundation de bibliotheek van de OS II Marowijne te Zorg en Hoop ingericht met nieuw meubilair. Er staan nu boekenrekken, tafels en stoelen voor de kinderen, een kleuterhoek en een kast en bureau voor de bibliotheekmedewerker. Op vrijdag 23 november vindt de officiële opening plaats. Vertegenwoordigers van Stichting Unu Pikin doen een taalspelletjesprogramma met de kinderen, om zo het leesplezier te bevorderen.
De tweede activiteit is de feestboekenmarkt. Ongeveer 2 keer per jaar vindt er een boekenmarkt plaats op het terrein van de stichting aan De Boerbuitenweg. Deze boekenmarkt op vrijdag 29 november is extra feestelijk en uitgebreid, meer een braderie. Er zijn naast boeken ook snacks en drinken te koop, er zijn sportieve en creatieve activiteiten voor de kinderen en er is een bijzonder programma o.a. met een voorlees- en knutselactiviteit van Stichting Lezen en verhalenverteller Guillaume Pool.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: