‘Riekende’ ongediertebespuiting door BOG-ambtenaar

Supermarkt- en restauranthouders worden door een ambtenaar van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) verplicht hun zaken iedere maand te laten bespuiten door een bepaald bespuitingsbedrijf (naam bekend bij redactie). Het is hoogst ongebruikelijk dat vergunninghouders worden verplicht de bespuitingen te laten verrichten door een bedrijf. Bovendien wordt van de ondernemers geëist dat zij bij de maandelijkse inspectie van milieu-inspecteurs de bon van dit bespuitingsbedrijf overleggen, als controle dat zij inderdaad zaken gedaan hebben met het voornoemd bedrijf. Wie geen bon kan overleggen, wordt bedreigd met intrekking van de vergunning. De restauranthouders en supermarkteigenaren vinden dit op z’n zachtst gezegd een hoogst kwalijke zaak en zijn van mening dat zij worden misbruikt voor het plezier van een mogelijk corrupte BOG-ambtenaar.
De bezorgde ondernemers legden hun case voor aan Shyam Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos). Dagblad Suriname deed navraag bij de andere bespuitingsbedrijven, die niets afwisten van de afspraak tussen BOG en het bedrijf waar de winkeliers en restauranthouders verplicht zijn zaken mee te doen. Ze voeren aan dat dit niet kan en dat de ondernemers vrijgelaten moeten worden in hun keuze voor een bespuitingsbedrijf. Binda zegt dat het merendeel van de gedupeerden behoort tot de nieuwe groep Chinezen, die in de meeste gevallen niet weten waar ze hun recht moeten zoeken. De zaak riekt en het gaat niet om weinig geld. De bespuitingen kosten deze restauranthouders en winkeliers ruim US$ 700. Dat is een fors bedrag voor zo een kleine ondernemer. De redactie verneemt van een milieu-inspecteur dat de algemene vergunningsvoorwaarden vermelden dat de zaken ministens één keer per maand bespoten dienen te worden en wel door een erkend bedrijf.
In het register van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) staat echter niet één erkend bespuitingsbedrijf geregistreerd, maar drie. Verder onderzoek moet uitwijzen waarom de overige (twee) zijn uitgesloten van de verplichte bespuitingswerkzaamheden. De bespuitingen richten zich voor wat betreft de supermarkten voornamelijk op de bestrijding van ratten en muizen en in restaurants op scheepskakkerlakken, een ongedierte dat veel voorkomt tussen voedselresten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: