MAKANDRA SU lifestyle

boek-makandraEen boek van Grace Jagdewsing & Petra Schouten

In vergelijking tot andere bevolkingsgroepen, lopen mensen van Surinaamse afkomst meer risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Ze krijgen deze aandoeningen op jongere leeftijd en sterven ook vaker aan de gevolgen ervan. Voor een deel is dat genetisch bepaald, maar ook verkeerde voeding speelt een grote rol.
In een poging gezonder te leven, startte initiatiefneemster Grace Jagdewsing drie jaar geleden een zoektocht naar een dieet of leefstijl die past bij haar Surinaamse eet- en leefgewoonten. Tot haar verbazing vond ze in de kiosken en op internet weinig informatie over verantwoorde alternatieven in de Surinaamse keuken. Ze besloot met hulp van journaliste Petra Schouten er zelf iets aan te doen. Dit resulteerde in het boek MAKANDRA SU lifestyle waarmee Jagdewsing & Schouten op ongedwongen wijze hopen bij te dragen aan een gezonde levensstijl voor een ieder. Uiteraard vanuit een Surinaams perspectief.
Het boek biedt naast verantwoorde SU dagmenu’s en SU recepten met een gezonde twist, interviews met een SU internist, een SU cardioloog en een SU diëtist, scherpe columns en bijzondere portretseries met in de hoofdrol bekende – zoals tv persoonlijkheid Sylvana Simons, presentator en programmamaker Narsingh Balwantsingh en Olympisch zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo – maar ook onbekende Surinamers. De rode draad in het boek is: voor een gezondere leefstijl hoef je over het algemeen echt niet zwaar te lijnen, je bordje witte rijst te laten staan of jezelf vijf keer per week in het zweet te werken. Ook met kleine veranderingen in je eet- en beweegpatroon boek je veel gezondheidswinst.
Beknopte bio’s
Grace Jagdewsing (48) geboren in Paramaribo, woont ruim 46 jaar in Nederland, maar keert regelmatig terug naar Suriname voor een lange vakantie. Zij studeerde Personeel & Arbeid aan de Hogeschool van Haarlem en is sinds 1999 directeur en (mede)eigenaar van Art Support uitzendorganisatie, gespecialiseerd in het uitzenden van voorstellingsondersteunend personeel. In 2012 werd zij ook eigenaar en directeur van Art Support theaterproductiebureau. In september 2013 richtte zij Makandra Producties op. Met dit bedrijf wil ze met minimale uitgaven laagdrempelige topproducties (in de breedste zin van het woord) maken op het gebied van media. MAKANDRA SU lifestyle is het eerste project dat ze heeft geïnitieerd en uitgevoerd in samenwerking met journaliste Petra Schouten.
Petra Schouten (42) startte haar journalistieke loopbaan in 2005 bij Sanoma Media, waar ze vijf jaar als reportageredacteur werkte voor Yes Magazine. Begin 2011 vond ze het tijd voor de volgende stap, ze startte haar eigen bedrijf Petra Schouten tekst & beeld. Als freelance journalist schrijft en fotografeert ze voor de publiekstijdschriften Linda, Margriet, Zin, Flair, Ouders van Nu, Kinderen, MoodieZ en Miss Perfect (Consumentenbond). Met MAKANDRA SU lifestyle nam ze opnieuw een sprong in het diepe. Samen met vriendin Grace Jagdewsing bedacht ze de inhoud van het lifestyleboek voor Surinamers, werkte ze alle ideeën uit, wist ze met enthousiasme anderen te overtuigen belangeloos mee te werken, schreef ze het leeuwendeel van de artikelen en bemoeide zich met de vormgeving.

error: Kopiëren mag niet!