Actie Havenarbeiders nekt importeurs

De staking van de stuwadoors op de haven zal als het langer voortduurt verstrekkende gevolgen hebben voor de economie. Vanwege de actie kunnen schepen met importgoederen niet worden gelost. Ondernemer Shyam Binda en voorzitter van de Associatie van Middelgrote en Kleine Ondernemers (Akmos) zegt dat dit desastreus is voor de handel. Als de schepen te lang aangemeerd blijven zonder gelost te worden, varen zij met de in het buitenland gekochte goederen van de importeurs terug naar de haven, vanwaar zij waren afgemeerd. In de meeste gevallen is dit de haven van Trinidad en Tobago. De financiële schade waarmee de ondernemer hierdoor geconfronteerd wordt, is naar zeggen van Binda enorm. Het verlies kan in de duizenden US dollars lopen.
Radjen Ramsoedit, directielid van Combe Markt, zegt dat het Integra Portservice gisteren toch gelukt was enkele schepen te lossen. Combe Markt is onder meer importeur van levensmiddelen. Naast levensmiddelen die aan bederf onderhevig zijn, kan de staking ook tot gevolg hebben dat ingevoerde producten zoals medicamenten, productiegoederen niet of niet op tijd ingelost en ingeklaard kunnen worden, met alle nare gevolgen van dien voor de samenleving. Binda zegt dat uiteindelijk de consument het gelag zal betalen voor de financiële schade die de handel lijdt. De verliezen zullen via het mechanisme van prijsverhoging worden afgewenteld op de consument.
De Akmos-topper zegt dat de actie waarschijnlijk ook zal doorwerken naar importen die gedaan worden voor de komende feestdagen. Die aangekochte goederen zullen mogelijk niet op tijd worden geleverd. De timing van de staking komt voor de handel en de gemeenschap ongelukkig over. Binda adviseert de regering om arbeidsgroepen die economisch gezien strategisch liggen, zoals stuwadoors en luchtverkeersleiders, te monitoren. Hierdoor beperk je het risico dat je invoer en uitvoer wordt gestremd zoals dat nu het geval is. De acties van de Stuwadoors van Integra Marine Port Services en DP World op de Haven gaat door. De stakende arbeiders die afgelopen dinsdag het werk neerlegden, kwamen gistermorgen massaal opdagen in het actiecentrum van C-47, waar zij werden toegesproken door voorzitter Robby Berenstein.
De arbeiders legden afgelopen dinsdag het werk neer. De bond wil ontvangen worden door de directie om enkele pijnpunten te bespreken die te maken hebben met minder goede arbeidscondities. De directie heeft echter nog niets van zich laten horen. Het lage salaris en de veiligheid op het werk zijn enkele van deze zaken. De actie heeft gevolgen voor de handel, daar sommige importeurs hun goederen niet van de schepen kunnen krijgen. Dagblad Suriname verneemt dat het Integra Portservice gelukt is om toch nog enkele schepen te lossen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: