Uitspraak in zaak CTU-leden

De krijgsraad heeft maandag vonnis gewezen in de strafzaak tegen drie leden van de Counter Terrorism Unit (CTU). Zij worden ervan verdacht een burger met de dood te hebben bedreigd en het bevel van de politie te hebben genegeerd. Auditeur-generaal Roy Elgin had zijn strafvoorstel vier maanden terug al gepresenteerd. Hij eiste tegen de militair T. een straf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk, een proeftijd van 3 jaar en zijn gevangenneming. De auditeur-generaal achtte bedreiging wettig en overtuigend bewezen.
De verdachte M. hoorde een boete van SRD 750 tegen zich eisen, subsidiair 4 weken hechtenis. Hij had het stopteken van de politie genegeerd. Voor de derde verdachte, D., eiste Elgin vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs.
De raadslieden Dwight Kraag en Benito Pick hadden in oktober voor vrijspraak gepleit. De krijgsraad heeft uiteindelijk uitspraak gedaan. De verdachte D., voor wie vrijspraak was gevorderd, is door rechter Iwan Rasoelbaks vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
M. had het stopteken van de politie genegeerd en kreeg daarvoor een boete van SRD 350 subsidiair een week hechtenis. De verdachte T. werd veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk met aftrek en een proeftijd van 3 jaar. Dit vonnis is gelijk aan de tijd in voorarrest doorgebracht. T. ging niet meer de bak in.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!