Waldi Ajaiso: ‘Geldstrooiers winnen geen verkiezing binnenland’

Waldi Ajaiso 2Waldi Ajaiso heeft een ferme boodschap voor ‘politieke bonzen met groot kapitaal’. ‘In het binnenland win je geen stemmen en zetels met je geld. Kiezers in het binnenland stemmen bewust’, zegt Ajaiso. De BEP-parlementariër wijst naar de ondernemers/politici Ronnie Brunswijk (Abop/ AC) en Dilip Sardjoe (BVD/MC) ‘die bij de verkiezingscampagne in 2010 met geld gestrooid hebben, maar uiteindelijk weinig tot niks als resultaat uit de stembusgang binnen kregen’. Brunswijk kreeg voor zijn Abop slechts 1 van de 4 zetels in Sipaliwini, terwijl de BVD eindigde met 0 zetels in dit kiesdistrict. Ajaiso is er daarom van overtuigd dat de stembusgang in 2015 de BEP, niettegenstaande het machtsvertoon van kapitaalkrachtige politici, weer zetelwinst zal opleveren. In het kiesdistrict Sipaliwini zijn er 4 zetels te winnen. In 2010 pakten de Abop en de NDP er 1, terwijl de BEP beslag wist te leggen op 2 zetels. ‘De mensen zullen stemmen zoals ze gewend zijn.’ Ajaiso noemt het een bewuste stemkeuze, menig criticus zou het verwoorden als traditioneel stemgedrag. Ajaiso loopt al warm voor de komende verkiezingen.
‘Het ligt aan de achterban of zij mij willen plaatsen op de DNA-kandidatenlijst’, merkt de volksvertegenwoordiger op. Ajaiso komt uit het Boven Suriname-gebied waar een significant aantal kiezers woonachtig is. Er is in dit gebied een grote concentratie van dichtbevolkte dorpen als Njoen Aurora, Pikin Slee, Godo, Atjonie en Pokigron. Het is de BEP-achterban van Boven Suriname die in 2010 ervoor gezorgd heeft dat Ajaiso een plek kreeg op de AC-DNA-kandidatenlijst. Als het aan het voormalig BEP-hoofdbestuur van Caprino Allendy gelegen had, zou niet Ajaiso, maar Justine Eduards zijn voorgedragen op de lijst. Bij een huis-aan-huis-bezoek in de dorpen bleek dat de bewoners toen Eduards niet kenden en Ajaiso op de lijst wilden.
Ajaiso voelt zich nog steeds goed ondersteund door zijn achterban en hoopt zijn politieke carrière ook na 2010 te kunnen voortzetten vanuit de hoedanigheid als volksvertegenwoordiger. De parlementariër, die net als het NDP-assembleelid Hugo Jabini afkomstig is uit Nieuw Aurora, behaalde bij de laatste verkiezingen 1.238 stemmen, zijn opponent van paars verwierf er 1.300. Rudolf Zeeman won met 1.942 stemmen de tweede zetel van Sipaliwini voor de BEP in het Boven Tapanahony-gebied.
De Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) zag het levenslicht in 1973. In 1991 koos de BEP voor een samenwerking met DA’91 (Democratisch Alternatief 91), die haar 3 zetels opleverde. Bij de verkiezing in 1996 behaalde de BEP in DA’91 slechts 1 zetel, de combinatie had er 2. Bij de stembusgang in 2000 bleef de partij op een zetel steken. In 2005 stapte ze uit DA’91 om in AC-verband 4 van de 5 zetels voor deze combinatie te winnen. In 2010 eindigde ze ook in AC-verband met de meerderheid aan zetels voor deze combinatie. De BEP won 4 van de zeven 7 van de AC.

error: Kopiëren mag niet!