Met je snor aandacht vragen voor prostaatkanker

1 movember 1
1 movember 2Word een Mo Bro!
Al sinds 2003 is de maand november de maand waarin er aandacht wordt gevraagd voor de gezondheid van mannen. Het is ongeveer vergelijkbaar met de Pink Ribbon-acties, waarbij men aandacht vraagt voor borstkanker. Aan de mannen wordt gevraagd in de maand november (liefst dertig dagen lang) hun snor, hun ‘moustache’, te laten staan. De maand november is daarom ook omgedoopt tot Movember en de heren tot Mo Bro’s.
Het is de bedoeling dat de besnorde heren sponsors zoeken voor de dertig dagen die zij met besnord doorbrengen. Vorig jaar wisten zij op deze manier wereldwijd zo een 113.5 miljoen euro op te halen. Het geld wordt besteed aan onder andere wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker en teelbalkanker. De actie is destijds ontstaan in Australië en verspreid zich al jaren langzaam over de rest van de wereld, waarbij ook prominente figuren in de diverse samenlevingen hun steun betuigen. Doel is ook het bewustzijn te vergroten omtrent prostaat- en teelbalkanker bij zowel mannen als vrouwen.
Prostaatkanker komt voornamelijk voor bij mannen vanaf 50 jaar en vooral bij mannen van negroïde afkomst. Ook als het eerder in de familie is voorgekomen, kan dat duiden op een vergroot risico op de ziekte. Symptomen zijn onder andere dat men ’s nachts vaker de drang heeft om te plassen, het plassen moeilijker gaat, men een slappe straal heeft daarbij en ook het nadruppelen. In de meeste gevallen is prostaatkanker te genezen, mits de kanker zich niet verder uitzaait. Regelmatige controle is daarbij van belang en wordt ook geadviseerd. Informatie omtrent prostaatkanker is onder andere te verkrijgen bij Stichting Lobi. Wie meer wil weten over de snorrenactie kan kijken op www.movember.com.

error: Kopiëren mag niet!