Koe doodgestoken door Braziliaanse bijen

IFBraziliaanse bijen hebben een koe in het district Nickerie zodanig gestoken, dat die na een dag is overleden. Hoewel de eigenaar, Hansradj Balgobind, zich heeft neergelegd bij het gebeurde, zegt hij dat zijn koe gered zou kunnen worden als de brandweer en de veearts niet nalatig waren geweest. Een zwerm bijen die voorbij vloog, koos ervoor om op het Atlanticveld in de omgeving Jokhoeweg, waar de koe ook gebonden was om te grazen, zich te nestelen. Het beest werd hierbij meteen aangevallen.
Balgobind, die buschauffeur is, werd gealarmeerd en kwam meteen thuis om te kijken wat er aan de hand was. Hij zag de koe worstelen met de bijen. ‘Ik schakelde de brandweer meteen in, maar kreeg te horen dat ze pas zouden komen als de zwerm tot rust was gekomen. Tenminste zouden ze kunnen komen om het touw waarmee de koe gebonden los te maken of te snijden, zodat het beest weg kon gaan’, zegt Balgobind. ‘Ik ben toen zelf met mijn broer de koe tussen de bijen gaan halen. Daarbij zijn we ook gestoken door enkele van de Braziliaanse bijen’, zegt hij.
Toen de koe in de stal gebracht was, zag je hoe de bijen haar gestoken hadden. ‘We zijn toen naar de veearts gegaan. Het was rond 13.00 uur en we riepen constant, maar niemand kwam naar buiten. Tegen 16.30 uur gingen we terug en riepen weer. Na lang roepen kwam plotseling iemand naar buiten. Die verwees ons naar een andere dierenarts, dokter Lieveld. Deze gaf ons wat medicijnen, maar kon zelf niet meekomen. We moesten de koe zelf spuitjes geven’, vertelt Balgobind.
‘Tegen 00.00 uur ‘s avonds zijn we naar de koe gaan kijken. Ze stond toen meteen op. De volgende morgen, vrijdagochtend, was ze nog bij en we gaven haar nog voer en water. In de ochtenduren zijn we weer naar de veearts geweest’. Deze verwees Balgobind weer naar Lieveld. Zijn poli zou om 10.30 uur opengaan. Daarvoor belden we hem, maar zijn telefoon ging niet over. Rond 11.00 uur gaf de koe de geest.
‘Ik heb mijn koe verloren, maar de situatie van de bijen is beslist niet veilig voor de omgeving. Op dit veld volgen schoolkinderen ook gymlessen. Stel je voor dat de bijen op dat moment zouden komen aanvliegen, wat zou er dan gebeuren?’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!