Ondernemers prooi voor criminelen in Moengo

Tijdens de Binnenlandse Oorlog die in de jaren tachtig woedde tussen het Nationaal Leger van Suriname en het Jungle Commando, werd het bauxietstadje Moengo verwoest. Er zijn toch enkele mensen die willen werken aan de wederopbouw van het stadje. Helaas worden die gedemotiveerd door de vele roof- en moordovervallen in het gebied. Velen zijn weggetrokken, maar enkelen zijn ook gebleven.
Afgelopen zaterdag werd een winkelier vermoord te Moengo. Volgens buurtbewoners was de winkelier in hart en nieren een Moengonees en werkte deze Faizel Mahboeb aan de wederopbouw van het stadje. Ten tijde van de Binnenlandse Oorlog heeft Mahboeb nooit het district verlaten. Zaterdagavond kwam Mahboeb op zijn bromfiets bij zijn woning aan. Hij was daarbij in gezelschap van zijn zoon. Mahboeb was vermoedelijk door de criminelen opgewacht. Toen hij aanstalten maakte om zijn erf op te gaan, werd hij aangevallen. De criminelen losten een schot op hem af en maakten hem zijn tas afhandig. Mahboeb haalde zijn vuistvuurwapen tevoorschijn en schoot terug op de wegvluchtende criminelen. Het is niet bekend of hij ze geraakt heeft. Kort daarna zeeg het slachtoffer voor zijn woning neer. Hij werd vervolgens voor medische behandeling overgebracht naar de plaatselijke poli, alwaar hij kwam te overlijden. Het slachtoffer kwam van zijn winkel naar huis toen hij werd aangevallen en beroofd. Zijn zoon is ongedeerd gebleven. Mahboeb is gisteren ten grave gedragen.
Er zijn nog heel weinig winkeliers van zijn tijd overgebleven. Een was om het leven gebracht door zijn werknemers en een was ook beroofd. Op 2 juni van dit jaar werd er te Moengo ook een supermarkt beroofd en op de vlucht schoten de criminelen op de politie.
Een jongeman werd op 30 september van dit jaar verdacht van opzettelijk inrijden op een ander. De reden volgens deze verdachte is een schuldsom van SRD 200. Er ontstond een woordenwisseling, waarna de verdachte vertrok. Het slachtoffer ging hem achterna, waarop de verdachte zijn autoportier dicht deed. Op een gegeven moment zou het slachtoffer op zijn voorruit zijn gesprongen om hem te lijf te gaan, maar het lukte hem niet om de ruit kapot te slaan. De verdachte reed weg, waardoor het slachtoffer kwam te vallen. Het slachtoffer verklaart echter dat er opzettelijk op hem zou zijn ingereden. Hij liep een ernstig letsel aan zijn hoofd op.
In februari 2008 hield de politie van Moengo een 23-jarige verdachte aan, die verdacht wordt van de moord op de Nederlander Klaas Nieuweboer te Moengo. De 66-jarige man werd vermoord in zijn huis aan de Kapitein Chris Silosweg. De alleenstaande Nieuweboer stond bekend als een behulpzame man, die opkwam voor de mensen in zijn omgeving. Hij bleef sinds 2001 in Suriname. Volgens het Surinaamse avondblad De West had de verdachte S.D. het slachtoffer met elektrische kabels gewurgd en daarna met hamerslagen om het leven gebracht. S.D. had 3 tot 4 jaar geleden ingewoond bij het slachtoffer en kende het reilen en zeilen van de bejaarde man, schreef de krant.
Eerdere berichten van een verslaggever via een lokaal mediastation dat de heer Nieuweboer door een bende om het leven moest zijn gebracht, berustten niet op waarheid, meldde De West.
Juni dit jaar pleegden 3 criminelen een gewapende beroving in een handelszaak aan de Lijnweg te Moengo. Bij het verlaten van de zaak schoten zij op een politieman, die toevallig voorbij de zaak ging. De politieambtenaar had het vuur beantwoord en vermoedde dat hij een van de criminelen geraakt had. Twee van de rovers werden aangehouden.
Drie jaren geleden werd een alleenstaande winkelier vermoord door zijn weknemers.
Op 11 februari 2006 werd de 75-jarige ondernemer Wilfred Vervuurt vermoord in de bovenste verdieping van zijn handelszaak. Volgens buurtbewoners was hij een echte Moengonees en deed hij geen vlieg kwaad. Vervuurt werd eerst mishandeld voordat hij werd vermoord.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: