Heilige vastenmaand Sasi Sura van de Javanisten

De heilige vastenmaand Sasi Sura van de Javanisten begint op 5 november 2013 en eindigt op 5 december. In deze dagen zullen de Javanisten zich onthouden van voeding, drank en genotsmiddelen gedurende 1 maal 24 uur op de eerste dag. De naam Sasi Sura kan als volgt verklaard worden: Sasi betekent maand, Sura betekent ‘Suci’ (heilig ) en ‘Ra’ betekent ‘Roggo’ het lichaam. In deze maand wordt zowel het lichaam als de geest gereinigd door het vasten. Ook het negatieve waaronder emotie, depressie, haat, verdriet, irritatie, pijn, arrogantie, eigenwijsheid en egoïsme moet verbannen worden door de innerlijke geestelijke voeding. En niet alleen op deze dag, maar voor altijd. Ook op de eerste dag wordt eerst gebeden in het shangar en in de middaguren (18.00 uur n.m.)/avonduren (19.00 uur n.m.) en nadien wordt de slametan (een gemeenschappelijke religieuze heilsmaaltijd, waarbij gezondheid en voorspoed wordt afgesmeekt) gehouden en geschiedt in een shangar (gebedhuis) of een padjah agung (een gereinigd zaal) of in een gedong agung (in een heilig gebouw waar er een de zaal aanwezig en geheel schoon en gereinigd is).
Het belangrijkste patroon van een Javanist in het leven zijn
Éen van de belangrijkste patronen in het leven van de mens is het geloof in de enige Almachtige. Er zijn op aarde zoveel volkeren met een geloofsovertuiging, waarbij men de Almachtige verschillende benamingen geeft. Bij het Javanisme betekent ‘Gusti’ God de Almachtige, een Javaans spirituele kennis die op zoek is naar goede en correcte manier van leven. De belijders van deze geloofsovertuiging vinden in deze de spirituele weg naar het ware leven oftewel de zin van het leven. Het vinden van een goede relatie tussen dienaar en God. Javanisme is niet weg te denken uit de Javaanse manier van leven en denken, de natuur en de traditie. Van nature staat een Javaan heel dichtbij de natuur. De behoeder van de natuur, wat overduidelijk naar voren komt in de natuurlijk georiënteerde traditie en rituelen. Het leven in harmonie is zeer belangrijk: de harmonie tussen de mensheid en het universum en de harmonie tussen dienaar en God.
Adat
Adat is volgens leer van het Javanisme een religieus gestoeld recht geschreven /ongeschreven. Hierbij verstaat men onder andere de normen, waarden, traditie en gewoontes van het Javanisme om de Javaanse cultuuruitingen in de samenleving op een positieve naar buiten te dragen en een goed voorbeeld voor de totale Surinaamse natie als Javanist te zijn, meer in bijzonder als Surinamer. De instandhouding van dit geestelijk-mystiek evenwicht vereist fundamenteel de aanwezigheid van een geestelijk evenwicht binnen de mensen, die deel uitmaken van het groter geheel, een geestelijk evenwicht tussen de mens en zijn sociale en fysieke omgeving, een geestelijk evenwicht binnen de menselijke gemeenschap, een geestelijk evenwicht tussen de menselijke gemeenschap als geheel en het geheel en van de natuurlijke omgeving, waarbinnen deze gemeenschap zich voordoet.
Geloofsovertuigingen binnen het Javanisme
Alle geloofsovertuigingen zijn goed, alleen de manier van belijden is voor de mens/het individu bepalend. Waarden en normen van een persoon worden bepaald door de persoon zelf, voor sommigen staat religie op de eerste plaats, voor anderen is dat rijkdom. Centraal staat waar de mens vandaan komt, wie hij is en wat zijn bestemming is. Door hun Godsidee en de scheppingsverhalen hebben ‘Wong Agama Jawa’(de mens die het Javanisme belijdt) bepaalde opvattingen over het individu en zijn plaats in het universum.
Religie beïnvloedt het leven van miljoenen mensen op deze wereld. De geschiedenis van de religie is even oud als de geschiedenis van de mens zelf. Religie is iets heel persoonlijk. Mensen kunnen het weliswaar wat hun geloofsovertuiging betreft het volkomen eens zijn met elkaar, maar er bestaat geen reden om iemand te haten, enkel omdat hij/zij er een ander zienswijze op nahoudt. Kennis leidt tot begrip en begrip tot het tolereren van mensen die er een andere zienswijze op nahouden. Elk volk en elke natie op aarde heeft zijn/haar God of Goden en zijn/haar wijze van aanbidding. Is het bovendien niet God zelf die, als het op aanbidding aankomt, dient te bepalen wat wel/niet aanvaardt is. Maakt religie u tot een vriendelijker mens, tot iemand die edelmoediger, eerlijk, rechtvaardiger, nederiger, onderlinge harmonie,- saamhorigheid ,-communicatie,-ondersteunend,-sociaalgevoel en contact,-empathie,- verdraagzamer en meedogender is?
Veder wenst het bestuur van de Federatie Javanisme Suriname een gezegende en vredige Sasi Sura toe aan alle Javanisten, de regering van Suriname en de totale Surinaamse natie. Rahayu, rahayu, rahayu.

error: Kopiëren mag niet!