President spreekt seniorenburgers: ‘Klagen erin geprent door de kolonisator’

1 President spreek Seniorenburgers toeDe Bigi Sma Dei 2013 was wederom druk bezocht. Volgens Paul Somohardjo, door sommigen liefkozend Oom Paul genoemd en voorzitter van de commissie Bigi Sma Dei, waren er duizend bussen ingezet om de ongeveer 25.000 senioren en hun begeleiders naar Colakreek te vervoeren. Er waren daar diverse voorzieningen voor de mensen, maar de distributie van drinken en vooral eten liet, waarschijnlijk door de hitte, te wensen over en meerdere malen werd er geklaagd bij de presentator op het hoofdpodium.
“ ..klagen erin geprent door de kolonisator ..”
De komst van president Bouterse en de First Lady bracht wel weer veel enthousiasme teweeg onder het publiek. Maar ook hem bleef het geklaag niet gespaard. In zijn speech zei de president dat het geklaag naast ‘het niet goed luisteren’ kenmerken van het Surinaamse volk waren en dat hij niet wist waar het vandaan kwam, dat het misschien erin geprent was door de kolonisator. “Net ben ik opgestaan en een stukje daarheen gelopen, meer dan 25 mensen hebben mij toen aangesproken met een klacht!” Hij vroeg de mensen begrip te hebben, daar het organiseren van zo een dag voor meer dan 25.000 mensen geen makkelijke opgave was. “Organiseren is mijn vak dus ik weet waar ik over praat.” Hij verzekerde dat het hele gebeuren gevolgd zou worden door een gedegen evaluatie, waarbij alle verbeterpunten zouden worden meegenomen naar volgend jaar maar dat ook de minpunten onder handen zouden worden genomen. Ook vroeg hij de mensen te luisteren, omdat er al meerdere malen aangegeven was dat alle klachten direct werden behandeld tijdens de speciale dag voor de seniorenburgers.
‘..sang na a ksaba..”
De president gaf verder aan dat hij zich er van bewust was dat er mensen waren gekomen met de verwachting dat ‘wang sang o fadong’. Hij gaf aan dat het niet het doel was om zichzelf populair te maken door middel van giften. “We kijken naar wat we structureel kunnen doen voor onze Surinaamse burgers en in het bijzonder de Surinaamse seniorenburgers. Daarom hebben we dus besloten dat alle seniorenburgers kang go na datra, vrij foe alla sani!” Deze opmerking werd gevolgd door een applaus van een enkeling, waarop de president vervolgde: “We kunnen aan het applaus merken dat wang lo mang no’ begrijp na dipi fu na faciliteit dati. Omdat deng mang e denki nomo sang na ksaba! Geloof me, a ksabafabriek n’e draai!” Hij zei dat de cassavefabriek inmiddels wel weer cassave had opgekocht, maar dat het bedrijf het beleid moest analyseren en reconstrueren.
Na deze week financieel overzicht
Zijn voorbeeld van de cassavefabriek was een opbouw naar zijn volgende punt, het financieel beleid. “De regering is bezig met een reconstructie van het gehele financiële beleid. Hierdoor hebben wij na deze week niet alleen een overzicht, maar weten we ook waar we de handrem moeten trekken en waar we hem kunnen loslaten.” Hij besloot zijn speech met nogmaals vragen om geduld van de mensen en het verzoek de dag prettig door te brengen. Daarnaast complimenteerde hij nogmaals Paul Somohardjo met de organisatie. “Het is een organisatie van een massieve aard en we doen het al een paar jaar. En er zijn duidelijke verbeteringen merkbaar.”

error: Kopiëren mag niet!