OAS-topman Ramdin ontvangt Surinaams fotoboek

MEDIA Aanbieding Ramdin 01Ambassadeur Albert Ramdin, assistent secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft onlangs een exemplaar ontvangen van het Surinaamse fotoboek ‘Beyond the Shopkeeper’s Counter; Images of Chinese Life in Suriname’ uit handen van de fotojournalisten Ranu Abhelakh en Edward Troon. “Het boek geeft een goed beeld van de Surinaamse samenleving, met de focus op personen met een Chinese achtergrond in Suriname”, zei Troon bij de aanbieding. Ambassadeur Ramdin was zeer ingenomen met het particulier initiatief van de journalisten. “Jullie hebben hier een stukje historie vastgelegd dat misschien over vijftig of honderd jaar, zijn eigen belang zal tonen. Want dan weten wij precies hoe het leven van ‘vandaag’ eruit zag.”
Ramdin gaf aan dat ‘Beyond the Shopkeeper’s Counter; Images of Chinese Life in Suriname’ ook het eerste Surinaamse fotoboek is dat hij heeft mogen ontvangen, geproduceerd door Surinamers, met een Surinaamse visie. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat wij de historie van Suriname vastleggen en nu in foto’s van een groep van Surinamers die een enorme invloed heeft gehad op het dagelijkse leven in Suriname.” Hij was dan ook heel blij met het feit dat het fotoboek tweetalig is, en gaf aan dat de publicatie een verrijking is voor de collectie op het OAS-secretariaat. De ambassadeur kocht gelijk een exemplaar als relatiegeschenk.
Volgens de makers van het fotoboek is het belangrijk dat naast de Surinamers, ook mensen in het buitenland via dit fotoboek een indruk krijgen van het dynamische en onstuitbare proces van integratie en assimilatie zoals dat al decennia, volkomen natuurlijk en zonder sturing, plaatsvindt in Suriname. Samen met de tekstschrijver en sinoloog Paul Tjon Sie Fat hebben de makers van het boek geprobeerd om de twee visies op Suriname zoveel mogelijk te vermijden: aan de ene kant het idee dat Suriname bestaat uit duidelijk van elkaar gescheiden bevolkingsgroepen, aan de andere kant het idee dat etnische identiteit slecht is. Het resultaat is dan ook het eerste fotoboek over een moderne Surinaamse etnische groep.
‘Beyond the Shopkeeper’s Counter; Images of Chinese Life in Suriname’ is vorige week formeel via Onderwijsminister Aswhin Adhin, verantwoordelijk voor het cultuurbeleid in Suriname, aangeboden aan de Surinaamse Staat en samenleving.

error: Kopiëren mag niet!