Genereuze actie Best Mart enthousiast ontvangen

Start van een prijzenoorlog?
Genereuze actie Best Mart
Om het Surinaamse volk te feliciteren met 160 jaar Chinese Immigratie heeft Best Mart een actie bedacht waarbij meer dan 4.000 artikelen worden verkocht onder de kostprijs. Deze actie begon vrijdag 11 oktober en loopt tot en met 31 oktober. Ter ere van de viering van 160 jaar Chinese Immigratie zondag, is het op zaterdag zelfs extra feestelijk in de winkel. Een deejay zal samen met een conferencier het publiek welkom heten. “Mensen zullen dan bij de kassa diverse artikelen gratis ontvangen zoals WC-papier en nog meer.”
Drie Dwaze Weken
Het is eigenlijk voor het eerst dat er zo een actie van zulk een formaat gehouden wordt in Suriname. In andere landen, zoals Nederland, zijn dergelijke acties bekend. Supermarkten stunten er met prijzen om met elkaar te kunnen concurreren. Grote warenhuizen als de Bijenkorf hebben jaarlijks de Drie Dwaze Dagen die altijd voor chaos zorgen, omdat er dan altijd artikelen worden aangeboden tegen een flink verlaagde prijs. De nieuwigheid maakt dat sommigen wat sceptisch reageren, maar anderen maken weer grif gebruik van de actie. Volgens de zakenpartner van dhr. Tja Foe Lee, eigenaar van Best Mart, is de actie goed van start gegaan en is sceptisch zijn nergens voor nodig. “De actie verloopt boven verwachting goed. Het is bijna overweldigend. We hebben mensen gehad die zelfs van heinde en verre kwamen. Mensen uit Nickerie, uit Albina, uit de Marrongemeenschappen, mensen die er echt een dagje uit van maken. En ze reageren allemaal enthousiast en doen dan veel boodschappen in een keer.”
Maatschappelijk verantwoord
Maar artikelen aanbieden onder de kostprijs betekent dat er verlies wordt gemaakt, en welke handelaar gaat nu bewust verlies maken, tijdens een periode van wel drie weken? Volgens de zakenpartner hoort dat erbij. “Je kan het een beetje vergelijken met een semisociaal project. Best Mart doet wel vaker wat terug voor de gemeenschap. We geven op frequente basis pakketten aan mensen met een zwakke beurs. Op de lange termijn is dat wel weer goed voor de zaak.” Hij stipt aan dat bedrijven als McDonalds ook regelmatig dergelijke acties hebben en schenkingen doen, onder andere door middel van het Ronald Mc Donalds huis waar ouders van kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis worden opgevangen. “Wij werken ook samen met buitenlandse charitatieve organisaties waardoor wij bijvoorbeeld ook 50 sociaal zwakkeren konden voorzien van computers en laptops. De actie is één van de projecten waarbij wij primair kijken naar de noden van de gemeenschap. Op ‘google’ zal men ontdekken dat Best Mart alleen dit jaar al aardig wat projecten heeft uitgevoerd.”
Ruimte besparen
De artikelen zijn volgens de ondernemer kwalitatief goed. “We kunnen het ons zeker niet veroorloven om mindere producten aan te bieden in onze winkel. De houdbaarheidsdatum is zeker nog tot volgend jaar of langer, het zijn normale spullen en iedereen is vrij om te gaan kijken of dat echt zo is.” Het betreft diverse artikelen die in huis gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld geurkaarsen of scheerschuim, maar ook levensmiddelen zoals ketchup en cornflakes. Handelaren bieden vaker producten aan omdat ze simpelweg ruimte nodig hebben om nieuwe producten aan te bieden. “Soms neem je genoegen met minder geld, liever dat dan artikelen laten staan totdat je er helemaal niks meer mee kunt. Als je een nieuwe bezending verwacht, dan moet je er voor zorgen dat je die ook weer kwijt kunt. Dan kies je er dus voor wat verlies te nemen maar op de lange termijn krijg je dat wel weer terug.” Tijdens deze actie zijn de kortingsartikelen overigens duidelijk herkenbaar gemaakt om misverstanden te voorkomen.
Start van prijzenoorlog?
De feestelijkheden zullen misschien worden verlengd, daarover is men bij Best Mart in overleg. Als de actie navolging vindt, zou er weleens een echte prijzenoorlog kunnen ontstaan tussen de diverse supermarkten. Geheel naar Nederlands voorbeeld waar de Albert Heijn al jaren strijd levert met andere supermarktketens als Dirk van den Broek of Super de Boer. Het sociale karakter speelt er niet mee en supermarkten strijden puur om de gunst van zoveel mogelijk klanten. Best Mart zal in dat geval altijd een warm plekje behouden in de harten van de Surinaamse samenleving, omdat zij de eerste is geweest. Met haar voortrekkersrol zou ze weleens ervoor kunnen zorgen dat veel (meer luxe) artikelen ook bereikbaar worden en blijven voor de kleinere portemonnees.

error: Kopiëren mag niet!