Ex-assistent Louis van Gaal wil bondscoach Suriname worden

ExDe voormalige rechterhand van Louis van Gaal bij AFC Ajax en FC Barcelona, Gerard van der Lem, heeft gesolliciteerd naar het bondscoachschap van Suriname. Een klein half jaar geleden werd de Nederlander geattendeerd op de openstaande functie bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Terwijl de SVB in alle rust opzoek is naar een bondscoach wacht Van der Lem echter nog steeds op een inhoudelijke reactie van de bond op zijn sollicitatie. Dit geeft hij aan in een interview met de website NatioSuriname.com. Begin mei, toen het nieuwe bestuur van de SVB nog maar net was verkozen, kreeg SVB-penningmeester Waldo Gobardhan een ontwikkelingsplan voor de jeugd aangeboden waar de diensten van Van der Lem een onderdeel van was. De beschikbare kennis en kunde van de trainer konden ook los van het plan ingezet worden, zoals voor het bondscoachschap.
Van der Lem zou het een eer vinden om het nationale voetbalteam van Suriname te mogen trainen. “Ik ben een keer bondscoach geweest, dat was van Saudi-Arabië. Ik vond het een eer om een land te vertegenwoordigen en zou dat ook graag met Suriname willen doen dat dichter bij mij staat dan de Arabieren. Ik zou met medewerking van de betreffende instanties Suriname op de kaart willen zetten met toonaangevende resultaten en het voetbalniveau in algemene zin omhoog willen krikken”, motiveert Van der Lem die daarbij ook bereid is om bijvoorbeeld trainers op te opleiden. “Ik heb de afgelopen 35 jaar met heel veel Surinaamse voetballers gewerkt en altijd een klik gehad met de Surinaamse mens, ze zijn vrolijk en vaak talentvol”, geeft de oefenmeester aan die in het verleden ook in Suriname is geweest. “In 1983 ben ik met FC Haarlem in Suriname geweest voor een aantal wedstrijden, ik heb genoten toen.”
De voormalig speler van onder meer Feyenoord en FC Utrecht heeft door verhalen van Nederlandse spelers van Surinaamse afkomst en zijn ervaring met FC Haarlem in Paramaribo een goed beeld van het voetbal in Suriname. Als bondscoach van Saudi-Arabië boekte Van der Lem al diverse successen. Zo won zijn team de Arab Cup, Gulf Cup en kwalificeerde het land zich voor de Asian Cup. De voetballers in Saudi-Arabië kan Van der Lem overigens niet vergelijken met die van Suriname. “De Arabische spelers wegen 60-65 kilo en zijn qua bouw vrij iel. De Surinaamse spelers zijn sterker en sneller, maar beide hebben tactische discipline nodig.” Zaken als discipline, training en verantwoordelijkheidsgevoel stipt hij aan als ‘belangrijk’ om verder te komen in het voetbal. Van der Lem die samen met Van Gaal de Champions League won, heeft al ideeën hoe hij met het niveau in Suriname om zou gaan. Om resultaten te boeken moet er ‘natuurlijk’ medewerking zijn van alle stakeholders in het Surinaamse voetbal. “Ik kan het niet zonder de betreffende instanties, het moet iets worden wat we samen doen,” zegt de 60-jarige trainer gepassioneerd.
De jarenlange discussie om het mogelijk te maken dat Surinaamse profvoetballers met de Nederlandse nationaliteit voor Suriname kunnen uitkomen, ziet de Nederlander ook als een kans. “Het zou voor het nationale elftal goed zijn, omdat de Nederlands-Surinaamse jongens over het algemeen een goede opleiding hebben gehad. En wat ik hoor, zou daar veel interesse voor zijn bij deze spelers.” Van der Lem spreekt zijn hoop uit dat de SVB met hem contact zal opnemen. “Ik begrijp dat de ambtelijke molen langzaam draait, maar ik hoop om allereerst tot een gesprek te komen met de betreffende verantwoordelijken”, aldus Van der Lem.
De laatste jaren is Van der Lem actief geweest in een adviserende rol. Bij het Turkse Kayserispor was hij eerst assistent-trainer van Shota Arveladze en later in de dubbelfunctie van directeur van de jeugdopleiding en adviseur van de A-selectie (2010-2012). Sinds 1 mei 2013 is Van der Lem adviseur bij een sportmanagement bureau.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: