‘Bouterse kan met definitieve begroting zonder partners’

‘Het rommelt al vanaf het begin van deze regeerperiode onder president Desi Bouterse. Hij is zelf verantwoordelijk voor de administratieve chaos door uitholling van de ministeries te veroorzaken via zijn task forces. Deze task forces zijn over het algemeen ingesteld op ministeries die veel geld te besteden hebben.’ Dit zegt een bron en politieke analist mede naar aanleiding van het recente ontslag van Financiënminister Adelien Wijnerman. ‘Een patroon van ‘het vinger wijzen naar anderen’ is steeds te zien in regeringen waar Bouterse de leiding heeft. Met nog amper een aantal maanden te gaan, is de kans klein dat hij nog wat wezenlijks doet met een coalitie die naar mijn oordeel niet moest komen.’ De bron verwijst naar een parlementaire coup van twee overlopers vanuit de A-Combinatie bij de regeringsformatie.
‘In de periode van drie en een half jaar regering Bouterse-Ameerali is weer bewezen dat de DNP geen cultuur heeft van samenwerken. Hetzelfde gebeurde in de periode van de regering Wijdenbosch, waarbij ook duidelijk een dominantie van de NDP te bespeuren was. Bovendien moesten alle coalitiepartners vernietigend worden, waardoor de NDP alleen kan regeren, iets wat deze partij in mijn optiek graag doet’, zegt de bron. ‘De NDP regeert graag alleen.’
Wat het verdere politieke verloop van deze regeerperiode betreft, merkt de analist op dat technisch de NDP de partners (PL, KTPI, Abop en Palu, red.) slechts nodig heeft voor de goedkeuring van de begroting over 2014. ‘Als ze dat gedaan kunnen krijgen met de huidige partners kunnen ze feilloos naar 2015 toe regeren en dat kan ook alleen als zij dat wensen. Immers, al zou in het uiterste geval de begroting niet worden goedgekeurd voor 2015 als gevolg van een politieke boycot door de partners, kan men nog door regeren op de begroting van het vorige jaar’, weet de bron te vertellen. Op de vraag of Bouterse nu het risico zal nemen om tenminste één van de twee partners eruit te zetten om zodoende de rit naar 2015 alleen af te leggen met de NDP, zegt de bron dat het afhangt van een aantal omstandigheden.
Met betrekking tot de politieke strategie weet de analist dat de KTPI bewust is uitgehold door een breuk te laten forceren via Wangsabesarie. Deze leidt nu een groep onder naam KTPI Nieuwe Stijl. ‘Nieuw Suriname is allang niet meer in tel, ook vanwege interne strubbelingen. Overblijven dus de Abop, PL en Palu. Als hij ze bedankt na aanname van de begroting, betekent het dat hij een minderheidskabinet krijgt, maar dat gaat voor hem niet uitmaken. Als hij ze eruit zet, haalt hij de overheidsstructuren en de staatsmiddelen van ze weg. Partijen gebruiken de staatsmiddelen altijd voor hun partijpropagandadoelen.’ De vraag blijft volgens de analist of Bouterse de fout zal maken net als Venetiaan om PL te laten tot het einde, waar nu al bekend is dat deze partij heeft beweerd dat haar overeenkomst met de coalitie ophoudt in 2015.
Het is te verwachten dat medio 2014 de politieke partijen hun strategie al hebben hoe verder te gaan en met wie in aanloop naar de verkiezingen in 2015. ‘Bouterse heeft reeds verklaard weer aspiraties te hebben voor het presidentschap. Hij moet nu alles op alles zetten om zich waar te maken, niet alleen voor zijn partij maar ook voor zijn eigen lijfsbehoud’, denkt de analist. ‘Zijn zoon zit nu als verdachte in een gevangenis in Amerika. Bouterse wordt nog gezocht, maar vanwege zijn ambt geniet hij onschendbaarheid tot op zeker niveau. Het risico van een nieuwe regering en een nieuwe president is dat de door de keel gedrukte Amnestiewet weer teruggedraaid wordt. Bovendien hebben mensen direct rondom de president heel veel belang dat er geen verandering komt.’ De bron merkt verder dat met de situatie van de regering Wijdenbosch in het achterhoofd het toch wel riskant blijft om te regeren. ‘Maar Bouterse is geen Wijdenbosch’, weet de analist. ‘Jules Wijdenbosch is een politicoloog en democraat, Bouterse blijft boven alles een onvervalste dictator en militair.’

error: Kopiëren mag niet!