Fotojournalisten Abhelakh en Troon presenteren fotoboek

DW Fr Hydro schip 01‘Beyond the Shopkeeper’s Counter; Images of Chinese Life in Suriname’ van de fotojournalisten Ranu Abhelakh en Edward Troon, wordt op woensdag 16 oktober 2013 gepresenteerd in Riverside Shadien. Dit boek, met meer dan 280 foto’s over het leven van personen met een Chinese achtergrond in Suriname, verschijnt ter gelegenheid van 160 jaar Chinese vestiging in Suriname.
‘Beyond the Shopkeeper’s Counter; Images of Chinese Life in Suriname’ kan worden gezien als de eerste uitvoerige Surinaamse fotoreportage van een cultureel-etnische groep in Suriname. In dit fotoboek van de twee fotojournalisten staat centraal dat de foto’s zelf de verhalen van de mensen vertellen! Abhelakh en Troon hebben de geportretteerden steeds vastgelegd als Surinamers.
Sinoloog Paul Tjon Sie Fat versterkt het geheel inhoudelijk met zijn inleiding, korte fototeksten en thematische samenvattingen aan het eind van elk hoofdstuk. Hij beschrijft aspecten van het dagelijks leven, de economische activiteiten en de jaarlijkse hoogtijdagen van deze bijzondere groep Surinamers en ingezetenen. Het fotoboek is uniek: het is de eerste Surinaamse publicatie die in twee wereldtalen verschijnt: Engels en Chinees.
De drie makers geloven dat hun werk een tegenwicht kan zijn voor de stereotypering van bevolkingsgroepen – in dit geval de Chinezen – in Suriname. Met hun werk tonen zij namelijk aan hoe volledig ingeburgerd Chinese cultuur en afkomst geworden zijn in de Surinaamse realiteit; vaak is de grens tussen ‘wij’ en ‘zij’ nauwelijks te trekken.
‘Beyond the Shopkeeper’s Counter; Images of Chinese Life in Suriname’ is interessant voor een ieder met belangstelling voor het huidige Suriname. “Met deze publicatie, die een visuele tijdsopname is, hopen wij als auteurs, een bijdrage te leveren aan de documentatie van één van de vele gezichten van de Surinaamse identiteit”.
Abhelakh heeft journalistieke trainingen gevolgd in Suriname, India en de Verenigde Staten en werkt als freelancejournalist voor lokale en internationale media. In 2010 heeft zij haar eerste boek ‘De Formule van de Surinaamse Identiteit’ uitgebracht.
Tjon Sie Fat is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp ‘Nieuwe Chinese Migranten in Suriname’. Hij is ook gastdocent op de Anton de Kom Universiteit van Suriname en publiceert internationaal over Chinese identiteit, talen en culturen in Suriname.
Troon, bouwkundig ingenieur, werkt vanaf 1985 in de journalistiek en was oprichter van Times of Suriname, de Engelse editie van de Ware Tijd en het weekblad Kompas. Hij werkt als freelancejournalist en doceert fotojournalistiek en grafische vormgeving aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs.
Op woensdag 16 oktober vertellen de auteurs meer over dit fotoboek, dat zij in eigen beheer hebben uitgegeven, met financiële ondersteuning van Surinaamse bedrijven en organisaties.

error: Kopiëren mag niet!