Consumenten verrast met verhoogde tabaksprijzen

Consumenten verrast met verhoogde tabak prijzenConsumenten werden maandag 7 oktober verrast met verhoogde sigaretprijzen. De prijzen van Morello en Pall Mall zijn verhoogd met Srd 0,50 en Dunhill is verhoogd met Srd 1. De prijsverhoging zou liggen aan de verhoogde kosten zegt John Yang jr van het tabak importbedrijf Mitra.
De consument werd hiervan niet op de hoogte gesteld. Dit heeft te maken met de reeds geldende Tabakswet. Op grond van deze wet wordt de industrie beperkt in het benaderen van de consument betreffende tabaksinformatie. Echter is Mitra wel van mening dat de consument het recht heeft op de hoogte gesteld te worden van dergelijke feitelijke informatie, maar biedt de Tabakswet daar op dit moment geen ruimte toe. De tabakswet is op 7 juni 2013 in werking getreden. De grootste tabaksimporteur van Suriname, Mitra NV, geeft tegenover de krant aan dat de smokkel sterk aan het toenemen is. In 2012 heeft de overheid naar schatting een bedrag groot Srd 30 miljoen aan belastingen hierdoor misgelopen.’ Of tabakgebruik is afgenomen, kan niet gezegd worden, omdat nu de zwarte markt gaat zegevieren en er daarvan geen cijfers beschikbaar zijn.
De verhoogde prijzen op tabak zouden wellicht kunnen resulteren in een verminderde rookgedrag. Echter bestaat eerder de vrees dat vanwege het groter prijsverschil ten opzichte van de illegaal aangeboden sigaretten, de rokers thans eerder geneigd zullen zijn over te stappen naar deze ‘inferieure’ producten.

error: Kopiëren mag niet!