Rijstboeren kloppen aan bij president

Rijstboeren, aangesloten bij de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), hebben gisteren per schrijven hun bezorgdheid over de rijstsector kenbaar gemaakt aan president Desi Bouterse. Aan hem is het verzoek gedaan op korte termijn met aanvaardbare oplossingen te komen om de rijstboeren uit hun penibele situatie te halen.
Zo staat in de brief aangegeven dat de fluctuerende wereldmarktprijs van padie ook zijn negatieve weerslag heeft in Suriname. Hoewel de kostprijs van padie SRD 71 per baal bedraagt, wordt reeds geruime tijd een opkoopprijs van SRD 55 gehanteerd. De rijstboeren verkeren hierdoor in ernstige financiële problemen. Dit vormt ernstig gevaar voor de voortzetting van hun bedrijf en dreigen werknemers hun baan te verliezen.
Verder staat in de brief vermeld dat de financiële kwestie uitputtend is besproken met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Zo was aan de bewindsman gevraagd om het verschil van de kostprijs en opkoopprijs van padie als compensatie uitgekeerd te kunnen krijgen. Door de LVV-bewindsman werd echter medegedeeld dat de compensatie op geen enkele wijze kan plaatsvinden, omdat het ministerie geen geld heeft daarvoor. De president is via de brief gevraagd oplossingen te brengen.
SPBA-voorzitter Harrynannan Oemraw zegt aan Dagblad Suriname hoopvol gestemd te zijn. Hij kijkt uit naar oplossingen die de rijstboeren uit hun financiële nood zou kunnen helpen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!