‘Heb hart voor dieren’

IF‘Heb hart voor dieren’ was dit jaar het thema rond Dierendag in de Paramaribo Zoo. Huisdieren mogen de dierentuin binnen, maar niet meer overal komen. Dit is de nieuwe weg die de zoo wil inslaan. Er was dit jaar dan ook geen dieren gezondheidstest. Normaal werd dit elk jaar gehouden, maar de zoo ziet er vanaf. De belangrijkste redenen zijn omdat de zon te heet wordt voor de dieren, de dieren worden onrustig en er bestaat natuurlijk een kans dat er ziekteoverdracht is. En dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn voor een gezondheidstest.
Over de hele wereld geldt er de regel dat huisdieren niet welkom zijn binnen een dierentuin. Op Dierendag wordt er in de Paramaribo Zoo een uitzondering gemaakt, hoofdzakelijk omdat het zo gegroeid is door de jaren heen. Maar langzamerhand wil de zoo hier eigenlijk vanaf. Ze willen zich transformeren tot een moderne dierentuin en wil zich dus ook gedragen als een park, die mee kan draaien met de rest van de wereld.
De Paramaribo Zoo exposeert voornamelijk Surinaamse fauna rond de thema’s tropisch regenwoud, kustvlakte en savanne. Er zijn ook een aantal soorten van de gebieden waar de voorouders van de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname vandaan komen. In de toekomst wil men meer dieren uit andere gebieden aantrekken, zoals leeuwen uit Afrika en zwanen uit Europa. Het heeft geen zin om grote dieren als olifanten naar Suriname te halen, omdat de zoo niet in staat zou zijn de dieren op een verantwoorde wijze te huisvesten, vindt dhr. Altenberg, directeur van Paramaribo Zoo.
Het huisvesten van dieren kost geld. De operationele kosten om de zoo draaiende te houden, kost ongeveer 1,3 miljoen SRD. Hier zijn nog niet de kosten van het bouwen van verblijven bij gerekend. Dit wordt gerealiseerd door donaties uit het buitenland. Alle nieuwe verblijven zijn gerealiseerd door donaties en gelden uit het buitenland, zoals Duitsland en Nederland. Zo ook bij het nieuwe verblijf van de reuzenotter, dat onlangs geopend werd. De bouw van het verblijf kwam door donaties tot stand. De reuzenotter met de naam Terry kwam de zoo binnen nadat hij als pup achtergelaten was door zijn familie bij de Saramaccarivier.
De reuzenotter is een beschermd dier waar niet op gestroopt mag worden en wat niet zomaar uit het binnenland gehaald kan worden. Maar Terry kwam als opvang in de zoo en viel hier dus buiten. Met het realiseren van zijn nieuwe verblijf kan er uit Dortmund een vrouwtje komen en de kan Paramaribo Zoo meedoen aan het Europese fokprogramma om in de toekomst de reuzenotter terug te zetten in het wild. Zo wil men de soort in stand houden, die overal ter wereld en ook in Suriname in aantallen aan het slinken is.
Nu de Paramaribo Zoo langzamerhand kan meedoen met de wereld, wil dhr. Altenberg ook meer terugkomen in het straatbeeld van de stad. Er zijn plannen om op de weg vanaf het vliegveld een billboard te plaatsen ter promotie. Ook willen ze folders bij touroperators plaatsen om meer bekendheid onder toeristen te krijgen. ‘Promotie kost geld. Eerst willen we met een goed product komen, voordat we geld steken in promotie’, is de mening van dhr. Altenberg. ‘Als je respect hebt voor het gebied waar je bent en de dieren, voorkom je dat er allerlei conflicten ontstaan.’

error: Kopiëren mag niet!