Contouren nieuw competitiesysteem SVB al bekend

SVB-voorzitter Jonh Krishnadath legt uit. Zittend vlnr. Bernhard Abia, Ro Kolf, Waldo Gobardhan en Arnold Bilkerdijk (foto: Regillio Derby)
SVB-voorzitter Jonh Krishnadath legt uit. Zittend vlnr. Bernhard Abia, Ro Kolf, Waldo Gobardhan en Arnold Bilkerdijk (foto: Regillio Derby)
De contouren van een nieuw competitiemodel voor de Surinaamse Voetbalbond (SVB) zijn in de maak. Samen met technisch directeur Ronald Kolf en het SVB-bestuur hebben van 16 tot 19 september een 5-man sterke delegatie van de Fifa (3) en Concacaf (2) hierover gebrainstormd. Volgens Kolf wil hij niet praten over een competitiesysteem, maar meer over een competitiewezen dat de totale structuur van het voetbal beslaat. ‘Hierbij moeten talenten landelijk kunnen doorstromen naar de top. De huidige competitiestructuur is eentje die in de jaren 60 is opgezet.’
Er is alvast een voorstel dat inhoudt dat de competitie in de districten of bij de lidbonden ook door de SVB georganiseerd zal moeten worden, althans een Eersteklasse. De bond mag als ze meer teams hebben een Tweedeklasse en eventueel Derdeklasse organiseren. Na een districtencompetitie kunnen clubs promoveren naar de Hoofdklasse, welke door de SVB georganiseerd zal worden. Hierin zullen 16 clubs uitkomen, verdeeld over 3 of 4 regio’s. Vanuit de Hoofdklasse kunnen clubs dan promoveren naar de Topklasse. Hierin zullen 8 tot 10 teams uitkomen. De Topklasse zal de hoogste divisie van het land zijn.
SVB-voorzitter John Krishnadath legt uit dat dit systeem niet ad hoc geimplementeerd zal worden. Er is een jaar hiervoor uitgetrokken. ‘We gaan nog zeker twee sessies hebben met de Fifa- en Concacaf-vertegenwoordigers. Ook zal er landelijk met clubs en bonden dit systeem besproken worden’, legt Krishnadath uit. ‘Niet dat wij het zelf niet kunnen, maar door de Concacaf en Fifa bij te betrekken, willen we meer draagvlak hebben voor de nieuwe structuur.’ Ook deelt hij mee dat het nieuw systeem niet in stemming gebracht zal worden op een algemene ledenvergadering. ‘Volgens de statuten hoeft dat niet. Dat bepaalt het SVB-bestuur. Sinds 1999 is deze bevoegdheid van het bestuur gedelegeerd naar de alv, maar dat zal niet meer zo zijn’, garandeert Krishnadath.
Naast een nieuw competitiesysteem, zal de SVB ook nieuwe transfer- en overschrijvingsbepalingen formuleren in samenwerking met de Fifa. Centraal moet staan dat er contracten met spelers afgesloten kunnen worden. ‘Als je een voetballer een schoen geeft, onkostenvergoeding betaalt en een veld huurt om te trainen, dan kan je wel degelijk hem contractueel vastleggen’, geeft Kolf aan. De Fifa-Concacaf-delegatie zal in december de minimale voorwaarden die in zo’n contract moeten staan, sturen voor de SVB.
Krishnadath legt ook uit dat er een licentiesysteem zal komen voor de SVB-clubs, waaraan ze verplicht zal moeten voldoen. ‘Enkele voorwaarden zullen zijn het hebben van een degelijke administratie en tenminste een U-20 en U-17 team. Voldoet een club niet aan deze eisen, zal deze niet kunnen deelnemen aan competities van de Concacaf. De SVB zal deze eisen ook moeten overnemen in haar statuten, wat zal maken dat dit ook zal gelden voor de competities in Suriname’, zegt de voorzitter.

error: Kopiëren mag niet!