‘Staat wordt leeggeplukt als het Onafhankelijkheidsplein’

‘De staat wordt leeggeplukt als het Onafhankelijkheidsplein.’ Dat vinden NPS-topper Arthur Tjin-A-Tsoi en de ondervoorzitter van de VHP, Glenn Oehlers. Dagblad Suriname sprak de politici tijdens de 97ste verjaardag van wijlen Jagernath Lachmon. ‘De staatskas loopt langzaam maar zeker leeg. De deviezenreserve zijn geslonken. De goudreserve is geslonken. De betalingsachterstanden nemen toe en ook de devaluatie van 2011 zijn allemaal zaken die niet nodig waren als men niet verkwistend bezig was’, motiveert Tjin-A-Tsoi zijn standpunt. Hij zegt sceptisch te zijn over de aangekondigde maatregelen van de president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gilmore Hoefdraad. Een van de maatregelen die zijn aangekondigd door Hoefdraad is de verhoging van de kasreserve met 5%.
‘Dit gaat ervoor zorgen dat de economie minder snel zal groeien, omdat geld lenen duurder zal worden. Ook de diensten zullen duurder worden, omdat er meer spaargelden op de bank moeten zijn om dat uit te zetten, terwijl ook de rente zal toenemen’, zegt Tjin-A-Tsoi. Hoewel de governor van de CBvS een onafhankelijke positie inneemt, lukt het toch niet om de uitgaven een halt toe te roepen, omdat volgens de NPS-parlementariër de minister van financiën, Adelien Wijnerman, steeds buigt voor de politieke druk. ‘Ook de overmaking vanuit de CBvS voor de OAS-missie is heel opmerkelijk’, zegt Tjin-A-Tsoi.
Oehlers zegt dat er nu een polarisatie in het land heerst. De huidige ontwikkelingen zouden volgens hem ook niet in het belang van de politiek zijn. ‘Wanneer er een coalitie wordt gevormd, moet die zijn op basis van de ontwikkeling van elk mens in het land, op basis van de sociale politieke hervorming, op basis van onderwerpen en op basis van issues. In 2015 moet er zo een coalitie worden gevormd, die ervoor gaat moeten zorgen dat de ellende die nu voltrekt in het land wordt aangepakt. Het Onafhankelijkheidsplein staat eigenlijk als symbool van onze onafhankelijkheid, maar nu staat het plein als symbool van wat deze regering doet, namelijk kaalplukken en vreten’, meent Oehlers. Hij zegt dat er een enorme financiële chaos heerst in het land. Ook de devaluatie van de Surinaamse munt is geen mooie ontwikkeling te noemen.
Oehlers zegt dat er heel veel mooie dingen worden gepresenteerd, echter is de werkelijkheid dat in de winkels de prijzen van de basisgoederen zijn gaan stijgen, dat er gewacht wordt op AOV en kinderbijslag. ‘Mensen hun portemonnee is al binnen een week of twee leeg. Het gaat om de mens die goed moet kunnen leven. Mensen mogen niet in armoede leven, maar een waardig leven lijden. Zelfs onze waardigheid is te grabbel gegooid en er wordt niet eens erover gesproken. Men doet er schertsend over en komt met uitspraken als ‘ik ben het niet, maar mijn zoon’, de aanhouding van Dino Bouterse bedoelend. Ik zie niets anders dan een troosteloos landschap’, besluit Oehlers.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!