Owos- topper Geerlings: ‘Bond schroomt niet voor aangifte tegen frauderende EBS-toppers’

De Ogane Werknemersorganisatie Suriname (Owos) zal er niet voor schromen aangifte te doen tegen de twee frauduleuze EBS-toppers als de zaak intern niet naar tevredenheid wordt opgelost. Owos-voorzitter Steve Geerlings zegt desgevraagd dat de bond andere stappen zal ondernemen als zal blijken dat de alv niet helemaal content is met de afhandeling van deze fraudezaak door de raad van commissarissen (rvc). ‘Wij van de vakbond dulden dit soort praktijken noch vriendjespolitiek meer bij de EBS’, zegt een overduidelijke voorzitter van de vakbond bij het energiebedrijf. Geerlings zegt dat de tijd voorgoed voorbij is dat de politiek een dikke vinger in de pap heeft in het mangement en de leiding van de EBS. ‘Die vriendjespolitiek heeft het bedrijf in de afgelopen jaren veel schade berokkend.’ Geerlings en zijn bestuur hebben erop gestaan dat de EBS-leiding maatregelen trof tegen het van fraude verdachte managementkoppel Giovanni Ridley en John Blijd, dat door ex- EBS-directeur en NDP-topper Kenneth Vaseur was aangetrokken.
“De bond zal er niet voor schromen te vragen om een politioneel onderzoek naar de malversaties van deze EBS-toppers, als het moet”, zegt Geerlings. Vergrijpen in het bedrijf zijn volgens Geerlings zelden een politiezaak geworden. ‘De EBS-leiding gooide het altijd op een intern onderzoek, dat met een sisser afloopt voor de grote jongens in het bedrijf. Als de kleine man zich schuldig maakt aan diefstal in het bedrijf, wordt hij zonder pardon ontslagen. Het moet nu afgelopen zijn. Het recht moet gelden voor de kleine als de grote man in het bedrijf’, zegt Geerlings. Hij heeft geen goed woord over voor de praktijken van het door de mand gevallen managementkoppel dat eigendommen van het bedrijf als ‘sloop’ doorverkocht aan derden. ‘Het bedrijf heeft met deze handelingen veel aan inkomsten moeten derven. Het is niet alleen de gemeenschap die hiervan schade ondervindt, omdat er geen materiaal is voor aansluitingen. Ook de medewerkers worden er de dupe van, wanneer bij cao gesprekken de bond steeds te horen krijgt dat er geen geld is voor een loonsverhoging.’
De problematiek van de EBS verdient minder aandacht van de regering, terwijl de vp bij zijn aantreden wel had aangekondigd dat hij de staatsbedrijven zou doen doorlichten onder andere in het kader van malversaties en bovenmatige beloningen. Veel is er van de beloften nog niet terecht gekomen.

error: Kopiëren mag niet!