Allereerste hackathon in Suriname

Op 7 en 8 september 2013 wordt de eerste Telesur/IT-Core 24-uurs Hackathon in Suriname georganiseerd. De hackathon houdt in dat er in teamverband binnen 24 uur een werkende mobiele- of webapplicatie wordt gebouwd. De applicatie zal worden beoordeeld op de interface, de functionaliteit en de commerciële of maatschappelijke inzetbaarheid. Telesur-directeur Dirk Curry en IT Core-voorzitter Theo Boomsma gaven op een persconferentie meer informatie voor deze allereerste hackathon.
Een hackathon is een marathonsessie waarin meerdere ontwikkelaars samenkomen om software te ontwikkelen in teamverband. In tegenstelling tot het imago in de media dat hackers computerinbrekers of cybercriminelen zijn, staat de term “hacking” voor het aanpassen of modificeren van systemen om daarmee functionaliteiten toe te voegen dan wel aan te passen buiten de originele intentie. Hackers zijn daarom creativelingen die zich verdiepen in de interne werking van computers, netwerken en programma’s en leren dit te doorgronden, individueel of in groepen. Meestal heeft een hackathon een thema, zoals een platform als iOS of Android, of een dienst als Linkedln of GoogleMaps. Wanneer het gaat om een dienst, dan wordt het vaak door het bedrijf zelf uitgeschreven en levert hij ook het prijzengeld.
Telesur / IT Core Hackathon is een initiatief dat ontstaan is tijdens een open discussie in februari 2013 tussen Telesur en de IT-Core ICT Community in Suriname over de ontwikkelingen in de ict en de mate waarin beide partijen elkaar hierin beter van dienst kunnen zijn. Sedertdien is er regelmatig overleg tussen de partijen en zijn er reeds vele structurele aanpassingen geïmplementeerd in bijvoorbeeld de breedband dienstverlening bij Telesur. Het hoofdthema van de allereerste hackathon is “Coding for Suriname”
Het idee is om tijdens de sessie voor Suriname maatschappelijk relevante topics creatief uit te werken tot werkende software applicaties. Het mogen mobiele, web of desktop applicaties zijn en de hackers zijn vrij in het kiezen van hun programmeertaal, frameworks en tools. Voor de subthema’s kunnen we denken aan gezondheid, toerisme en onderwijs. De subthema’s waarbinnen de applicaties gebouwd worden, zullen op de hackathon-dag zelf bekend gemaakt worden aan de hackers. Omdat het idee nog vrij nieuw is voor Suriname zullen de organisatoren via Hackathon Pre-Meets de deelnemers voorbereiden op Hackathon. Dit, door het geven van korte trainingen door Surinaamse software-experts die internationaal hun sporen verdiend hebben in development. Ieder team krijgt toegang tot een online trainings library.
Tijdens de hackathon zelf zijn er teamcoaches en software-developers aanwezig voor assistentie zowel ter plaatse alsook via Skype. Telesur Opleidingscentrum (TOC) gaat tijdens de hackathon-dag zorgen voor alle voorzieningen en ook ervoor zorgen dat de hackers niets ontbreekt.
De deelname is open voor mannen en vrouwen (nationaal en internationaal) vanaf 12 jaar, die in team- en competitieverband binnen 24 uur een werkende mobiele of webapplicatie denken te kunnen bouwen. De teams zullen worden gevormd uit minimaal 3 en maximaal 5 teamleden. De bijdrage voor deelname is gesteld op SRD 20 per persoon voor de particuliere deelnemers en voor de bedrijventeams (ongeacht het aantal teamleden) SRD 150.
Er is ook een wedstrijdelement gekoppeld aan de hackathon. Het team dat het beste presteert op aspecten als conceptvorming, creativiteit, realisatie, uitwerking van het thema en teamsynergie ontvangt de hoofdprijs van US$ 1000 met de optie om het product als “TMIL Projectpartner” verder uit te werken tot een commercieel product. Verder is er voor elke deelnemer “a piece of the Pi” prijs voor hun deelname.
IT-Core is een vereniging van innovatieve ICT’ers die zich ten doel gesteld hebben innovatie binnen de ICT te stimuleren. Zij doen dit via discussies onderling, adviezen, netwerk events organiseren en trainingen en projecten initiëren en uitvoeren.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!