Commewijne neemt waardig afscheid van Florencio en Veroushka

gh
bnblj
gfuhipVol ongeloof, verdriet en verbijstering heeft Commewijne zaterdag en zondag afscheid genomen van twee lievelingskleinkinderen, enige dochter, een liefhebbende zoon, een kleine voetbaltopper, een liefhebbende zus en twee vlotte leerlingen van de zesde klas, Florencio Arga en Veroushka Wirokromo van OS Lust en Rust in Commewijne. Vrijdag zijn deze twee kinderen verdronken in het recreatieoord Leguana Park dat nu gesloten is voor het publiek. De uitvaart van beide kinderen was druk bezocht. De stemming was bedrukt. Het waren drie moeilijke dagen voor iedereen, maar het moeilijkst hadden de familieleden en de ouders het, die vrijdag hun kinderen lachend naar school hadden gestuurd, maar huilend hun kinderen terug moesten zien en daarna nooit meer. ‘Rust zacht lieve engel, wees niet boos, dit wilden we echt niet hebben. Wij wilden een mooie leuke dag met jullie hebben, dit wilden we echt niet, echt niet, hebben’, zei een in tranen uitgebarsten schoolhoofd Joan Duim bij de uitvaart van Arga, de derde zoon van zijn ouders. Duim moest worden afgevoerd, omdat ze de dood van haar leerlingen niet meer aankon.
Terwijl de uitvaart van Arga nog gaande was, deed de politie nog verwoede pogingen op de Surinamerivier om het lijk van de tweede verdronken leerling te zoeken. Het schoolhoofd bad dat het lijk van het meisje werd gevonden. Uiteindelijk werd dit rond negen uur in de avond gevonden nadat zowel de politie als de Maritieme Autoriteit Suriname bijna de hoop had opgegeven. Er moest een helderziende eraan te pas komen, voordat het lijk werd geborgen. Een driejarig peutertje keek vol verwachting uit naar zijn zus, die vanaf vrijdag niet meer naar huis was gekomen. ‘Waar is mijn zus?’, vroeg het broertje continue aan zijn grootmoeder, die haar tranen niet kon bedwingen toen de districtcommissaris van Commewijne, Ingrid Karta-Bink, een bezoek aan het gezin bracht, om bij te staan. De angst om haar ontzielde lichaam zelfs nooit te kunnen zien, was groot, gelukkig is deze nachtmerrie het gezin wel bespaard geworden. Echter komt geen van de kinderen ooit terug en moeten beide gezinnen, die enkele huizen ver van elkaar wonen, verder met hun leven.
´God heeft anders beslist en we moeten ons hierin berusten´, zei één van de geestelijke leiders tijdens de uitvaart van Wirodikromo. Echter zijn verschillende ouders woedend op de leerkrachten van deze lagere school, terwijl ook de eigenaar van Leguana Park van doodslag wordt beschuldigd. Waarom zijn de leerkrachten met de leerlingen gegaan naar een oord dat niet voldeed aan de eisen en waarom heeft de districtscommissaris van Para, Jerry Miranda, geen controle uitgeoefend? Enkele vragen van woeste ouders die reeds vrijdagmiddag naar de school togen om de leerkrachten te lijf te gaan. De politie moest eraan te pas komen om erger te voorkomen. ´Allemaal vragen en verwijten en daarop heeft een ieder recht´, zegt Karta Bink. Ze zegt dat de kinderen nooit terug zullen komen. ´We moeten lering hieruit trekken´, aldus Karta Bink.
Ook de Commewijne-parlementariërs Ronny Tamsiran, Jenny Warsodikromo, Hendrik Sakimin en Sheilendra Girjasing toonden hun medeleven aan beide gezinnen. Sakimen zegt in een interview met Dagblad Suriname dat er een evaluatie moet komen, terwijl Girjasing vindt dat beide gezinnen, maar ook de leerkrachten van de school terstond psychologische begeleiding moeten krijgen. Tamsiran is nog steeds geschokt van dit drama en zegt dat zoiets niemand meer mag overkomen.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!