‘Toekomst voetbal ligt in ontwikkeling grassroots’

Fifa Development Officer Howard MacIntosh vertelde op het congres van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) zaterdag dat de toekomst van ons voetbal ligt in de grassrootontwikkeling. ‘Deze groep voetballers tussen 6 en 12 jaar moet de gelegenheid krijgen om te kunnen voetballen. Ze moeten zoveel mogelijk spelen. Om grassroot voetbal te spelen heb je geen veld nodig. Je kan het overal doen, zelfs op straat’, gaf MacIntosh aan. De Fifa ondersteunt volgens hem grassrootvoetbal volledig. ‘De Fifa gaat betalen voor trainer/coaches en ook voor alle materiaal. Dien een project in’, zei hij. In dit kader heeft de SVB Roxanna Stienstra aangetrokken om een project over grassrootontwikkeling te schrijven. De Fifa heeft namelijk US$ 100.000 ter beschikking gesteld voor grassrootvoetbal. Volgens Stienstra gaat het om drie projecten die dit jaar al van start gaan. Deze zijn in Paramaribo, Powakka en Brokopondo. De talenten zullen dan verder ontwikkeld worden.
MacIntosh vertelde dat er veel mogelijkheden zijn bij de Fifa voor financiering van projecten. Maar hij zei dat de nationale bonden hun zaken moeten voorbereiden en de Fifa dan gaat helpen. ‘If you do, Fifa does to’, zei hij. ‘Ik ben er om te assisteren en te begeleiden.’ Zo noemde hij dat de Wereldvoetbalbond jaarlijks drie cursussen financiert voor elk lidland. ‘We betalen de instructeurs en ook een deel van de organisatiekosten tot US$ 5.000 per cursus. Als het gaat om dames- of grassrootvoetbal, dan kunnen landen meer geld krijgen’, zei hij. Fifa wil damesvoetbal stimuleren en daarom hebben ze verplicht gesteld dat van de jaarlijkse FAP van US$ 250.000 minimaal 15% naar vrouwenvoetbal gaat. Dat komt neer op US$ 37.500 per jaar. MacIntosh gaf aan dat via de Olympic Solidarity Fund er ook projecten kunnen voortvloeien, waaronder coachestrainingen en beurzen. ‘Wel moet je voldoen aan de minimale eisen van een goede organisatie.’
‘Een club is het hart van het voetbal. Daarom moet er een goede structuur zijn waarin de clubs kunnen opereren. We gaan in september met een Fifa-delegatie terugkomen om te praten over een geschikte competitiesysteem voor Suriname. Je kan niet in 5 jaren 5 keren veranderen van een competitiesysteem’, zegt MacIntosh. De Fifa-officier heeft het Surinaams voetbal geobserveerd en kwam tot de volgende conclusies en aanbevelingen. In Suriname zijn er goede mensen die potentie hebben en een sterk voetbalcultuur is er ook. Er wordt weinig aan jeugdvoetbal gedaan landelijk, terwijl de organisaties teveel gebasseerd zijn op vrijwilligers. De uitdaging van de SVB is om een betere en modernere organisatie op te zetten met professionals. Ook moeten er maatregelen getroffen worden om inkomsten te kunnen genereren. De leden moeten nauw samenwerken met de SVB en niet alleen kritiek leveren vanuit de kantlijn. Omgekeerd moet de SVB goed met ze communiceren. De clubs moeten intern ook versterkt worden op bestuurslijk niveau. De samenwerking met de KNVB moet nog intensiever. Ook de website moet goed onderhouden worden om de bond te kunnen promoten, aldus MacIntosh.

error: Kopiëren mag niet!