Buitenlandse inflatie maakt levensmiddelen duur

Goederen die voornamelijk uit Europa worden geïmporteerd, zijn in de afgelopen 2 maanden tussen de 5% en 8% in prijs gestegen. Radjen Ramsoedit, directielid van Combemarkt, zegt dat dit te wijten is aan de gestegen inflatie vanwege de verhouding van de Amerikaanse dollar en de Euro. De US$ is in de afgelopen periode stabiel gebleven in tegenstelling tot de Euro. Hierdoor zijn de prijzen van vrijwel alle Europese goederen gestegen. Het invoeren van deze producten betekent het importeren van de inflatie. Dit heeft volgens Ramsoedit ook als gevolg dat de prijzen van de zogenaamde basisgoederen zijn verhoogd.
Om basisgoederen betaalbaar te maken heeft de regering importeurs vrijgesteld om invoerrechten te betalen. Maar de importinflatie heeft er wel voor gezorgd dat ook deze producten in prijs zijn aangepast. Zo zijn onder andere bruine bonen, aardappelen, uien , boter, sardines, groene erwten en blom in prijs gestegen. De prijs van bruine bonen (850 gram) is aangepast met 50 cent naar SRD 4,75. Blom ging van SRD 2,75 naar SRD 2,95. De prijs van aardappelen en uien per kilo is respectievelijk SRD 3,75 en SRD 3. Ramsoedit zegt dat deze aanpassing van tijdelijke aard is. Hij verwacht dat de prijzen van levensmiddelen binnen een maand weer gaan dalen.
 

error: Kopiëren mag niet!