Kwiekwie-seizoen open

Het kwiekwie-seizoen is open. Vanaf 15 juli 2013 mag men weer de gewilde kwiekwie’s vangen. Het seizoen was van 1 april tot 15 juli gesloten. De Visbestandwet geeft aan dat wanneer het broedseizoen is van de kwiekwie of de vissen kuit schieten, het verboden is om de vissen en hun nesten te verstoren. Het is dan verboden om kwiekwie’s in het bezit te hebben danwel te transporteren. Tegen overtreders wordt er opgetreden. Echter hangt het af in welke situatie de overtreder wordt betrapt. Als er sprake is van commercie, waarbij er netten aan te pas komen, dan komt de Wet Economische Delicten bij kijken. Er kan een boete van SRD 100 per kwiekwie opgelegd worden. Hierbij wordt dan alle vangst, de netten en de ijsboxen of diepvriezers in beslag genomen.
In het geval van de mensen die met hengels de vissen vangen, volgt er een waarschuwing. De controle op de naleving van de Visbestandwet geschiedt op dit moment door de Jachtopzieners. Dit zou in feite door de Visserijdienst van het ministerie van LVV moeten gebeuren, maar er is waarschijnlijk een tekort aan visambtenaren om de controle te doen. Behalve de jachtopzieners helpt ook de politie mee. De meeste gevallen van overtredingen hebben in het verleden meer in Nickerie en Coronie plaatsgevonden.

error: Kopiëren mag niet!