Coza ontbeert consumentenbeschermingswet bij uitvoering werkzaamheden

De Consumentenbeschermings- en Begeleidingsunit van de afdeling Consumentenzaken (Coza) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) kijkt reikhalzend uit naar de goedkeuring van de Wet Consumentenbescherming. Deze nieuwe wet is in voorbereiding bij de Surinaamse regering en zal moeten dienen als een belangrijk instrument voor de afdeling Coza bij de uitvoering van haar werkzaamheden.
Coza -unitcoördinator mr. Arti Chirmoti legt uit dat bij de behandeling van klachten van consumenten thans gebruikgemaakt wordt van wetsartikelen uit het Burgerlijk Wetboek (BW). Deze wetsartikelen zijn zowel limitatief als belemmerend, als gekeken wordt naar de voorzieningen ten aanzien van de elektronische handel, verborgen gebreken, garantieaspecten en online overeenkomsten. “Redigeren van de consumentenbeschermingswet geniet prioriteit”, zegt Chirmoti. In de consumentenbeschermingswet zullen ondermeer de bescherming van de consument en handhaving van de wet geregeld worden.
De Consumentenbeschermings- en – Begeleidingsunit van Coza is per 1 februari 2013 belast met klachtenaanpak, begeleiding bij het indienen en oplossen van klachten bij nutsbedrijven en bankinstellingen en het geven van juridische adviezen ter optimalisering van de consumentenbescherming. Aannemen, bijhouden, onderzoeken en oplossen van klachten van consumenten, behoren ook tot de werkzaamheden van deze unit. Verder is er voor het onderzoek van bepaalde klachten, ondersteuning nodig van de afdeling Economische Controledienst (ECD) vanwege het feit dat deze dienst beschikt over Buitengewone Agenten van Politie (BAVP’ers), die bevoegd zijn op te treden bij economische delicten.
Te zijner tijd zal Coza over eigen consumentenagenten beschikken, die dezelfde bevoegdheden zullen hebben als de BAVP’ers. Chirmoti geeft aan dat naast het ontbreken van de adequate consumentenbeschermingswetgeving, er ook nog gewerkt moet worden aan een database voor klachten. Dit zal een uitzonderlijke database zijn die zich zal linken naar belangrijke autoriteiten, evenals entiteiten zoals de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), de keuringsafdeling van het ministerie van Openbare werken en de afdeling Vergunningen van het ministerie van Handel en Industrie. De database zal naast een gedetailleerd overzicht van klachten, ook inzage geven in bedrijven die op een zwarte lijst komen te staan ten aanzien van oneerlijke handelspraktijken.
Hoge prijzen in de winkels, voorverpakte goederen die minder in gewicht zijn dan is aangeduid en onrechtmatigheden bij koopcontracten, zijn vaak genoeg de klachten die binnenkomen bij deze unit. Hiernaast doen consumenten ook hun beklag over garantieaspecten en de aankoop van producten die niet voldoen aan de verwachtingen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: