Nieuwe SVB-voorzitter moet organisatorisch snel ingrijpen (deel 3)

3 JoekoeDe voetbaltrainer Jozef Joekoe houdt zich, naast het voetballen op het veld, ook bezig met de organisatorische en bestuurlijke kant van dit spel. Na een aantal cursussen gevolgd te hebben, waaronder ook die van de Regional Sport Academy (RSA), is de oud-voetballer van onder andere Young Rhytm, Transvaal, Inter Moengotapoe en de nationale selectie, de huidige gang van zaken binnen de Surinaamse Voetbalbond (SVB) gaan analyseren. Een van de meeste belangrijke conclusies die hij kan trekken is dat de nieuwe voorzitter, John Krishnadath, organisatorisch snel moet gaan ingrijpen, anders vreest hij voor meer ondergang van ons voetbal. Hieronder leest u de analyse van Jozef Joekoe, die met het komend SVB Congres zeker iets kan betekenen.
Publiciteit
De pers moet meer erbij betrokken worden. Men moet meer publiciteit geven aan de spelers, bijvoorbeeld achtergrondinformaties van de spelers, toekomstige ambities, portretten enz. Men moet hen op straat kunnen herkennen. De voetballers moeten als het ware in een etalagekast geplaatst worden, waardoor hij veel meer gaat letten op zichzelf.
De trainers
De meest ondergewaardeerde persoon binnen ons voetbal is de trainer/coach, terwijl hij de centrale persoon is binnen elke voetbalvereniging. Hij is verantwoordelijk voor het resultaat en de toekomst van de vereniging. Hij bepaalt het spelsysteem, de discipline en de sfeer binnen de vereniging. De opleiding van de jongere spelers is daarbij heel cruciaal. Daarom moet zo iemand goed opgeleid zijn: -hij moet een echte leider zijn; – hij moet kunnen delegeren; – moet een vaderfiguur zijn; – moet besluitvaardig zijn; – sterke mentaliteit hebben; – eerlijk en oprecht zijn en hij moet toekomstvisie hebben. Daarom vind ik en ben ik ook ervan overtuigd dat onze trainersopleiding op een redelijk niveau is. De realiteit is dat je niet vandaag of morgen als Surinaamse A-trainer een profclub gaat kunnen trainen. Daarvoor heb je meer nodig, gezien het feit dat je je hele carrière in het amateurvoetbal heb gewerkt. Dus moet er spoedig een aanloop naar het betaald voetbal gemaakt worden.
Ik denk niet dat het een grote gap is, gezien het niveau van de Surinaamse trainers die de SVB/Siso voetbaltrainersopleiding onder leiding van Ronald Kolf hebben doorlopen. Ook trainer Kenneth Jaliens, technisch directeur van de SVB, heeft ons ervan overtuigd. Hij heeft ons meer vertrouwen gegeven met het behalen van de TC1-diploma in Nederland.  Dus zo iemand verdient een betere plaats binnen ons voetbal. Als trainer krijg je te weinig trainingsuren om het werk naar behoren te doen. Binnen 6 weken tijd waarbij je de spelers maar 3 keren per week ter beschikking hebt, moet je een team klaarmaken om mee te doen aan de competitie.
Toch zien we dat onze topsectieclubs met uitzondering van een paar verenigingen, een duidelijke lijn hebben in hun spel. Dus de Surinaamse trainer verdient een pluimpje. Als trainer is het niet normaal dat je je collegatrainers in het openbaar bespreekt, maar de realiteit is in deze heel belangrijk. Ik vind dat je als trainer constant aan je zelf moet werken en vooral goed op de hoogte moet zijn van de nieuwe ontwikkelingen in de voetballerij. Er komen steeds nieuwe ding bij en als je niet actief bent, raak je achter op de stof. Je moet je kunnen aanpassen aan het karakter en de mentaliteit van de huidige voetballers. Het verschilt veel met de mentaliteit van vroeger. De belangen liggen momenteel anders dan voorheen. Vroeger hadden spelers ambities, clubliefde en meer plezier in het spel. De hedendaagse voetballers kiezen meer voor de persoonlijke belangen in plaats van het team zelf. Vandaar dat er vele conflicten ontstaan tussen trainers en spelers, want als je hem niet laat spelen kom je aan zijn persoonlijke belangen en wil hij je daarvoor later ophangen.
Door deze situatie kiezen trainers meer voor de weg van de minste weerstand en houden zij zich voornamelijk bezig met de jeugd. Men probeert uit de weg te gaan voor spelers die een bepaalde kijk op voetbal hebben en soms in discussie treden met de trainer over bijvoorbeeld trainingsmethode en spelopvattingen. Ik vind dat jij  je als trainer binnen de situatie moet kunnen verplaatsen en de deskundigheid en waardigheid moet hebben om de spelers te kunnen overtuigen. De speler mag ook hun eigen kijk en visie op het spel hebben. Ook het bestuur moet uitleg krijgen over de te hanteren spelsysteem.
Ik hoop u genoeg te hebben geïnformeerd over mijn visie op het voetbal en wens dat de SVB het heel positief zal beoordelen.
Einde.

error: Kopiëren mag niet!