IDOS Opiniepeiling: Regering moet huisvesting, criminaliteit, hoge prijzen, werkgelegenheid en armoedebestrijding aanpakken

Huisvesting, criminaliteit, hoge prijzen voor levensonderhoud, scheppen van werkgelegenheid en armoedebestrijding zijn de problemen waarvoor de Regering in de komende 2 jaar een oplossing voor moet zoeken. Deze vraagstukken waar kiezers een oplossing voor vragen zijn  dezelfde problemen waarmee de regering Venetiaan kampte en mede ten grondslag lag aan het verlies van het NF bij de laatst gehouden verkiezing. In de periode 22 mei tot en met 16 juni 2013 verrichtte het IDOS in de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie en Paramaribo een peiling onder 1001 kiesgerechtigden. Er werd gebruik gemaakt van een a-selecte steekproef bestaande uit 1001 kiezers en een vragenlijst van een omnibus-onderzoek met daarin 7 vragen die de mening en situatie van kiezers meten. De fouten marge is ±3%.
In dit artikel willen we het voor een keer niet hebben over stemvoorkeuren van kiezers, maar eerder over zaken waaraan de regering aandacht zou moeten besteden. Het IDOS legde de kiezers in Paramaribo, Commewijne, Wanica en Nickerie de volgende vraag voor: “Als u de President een advies mocht geven, wat zou u hem  adviseren om te doen of aan te pakken?” Na categorisering van de diverse antwoorden op deze open vraag konden deze teruggebracht worden tot een twintigtal adviezen. 15% van de geinterviewde kiezers had geen advies of vond alles OK. De belangrijkste zaken die de President volgens de kiezers in de onderzochte districten moet aanpakken zijn in volgorde van belangrijkheid:

  1. De huisvestingsproblematiek (woningnood/woningbouw);
  2. De criminialiteit (exclusief corruptie, die apart genoemd werd);
  3. De hoge prijzen voor levensonderhoud;
  4. Werkgelegenheidsschepping (werkloosheid); en
  5. Armoedebestrijding.

Een heel interessant gegeven is, dat gelet op de volgorde van belangrijkheid van deze aan te pakken problemen er weinig tot geen verschil is in de volgorde bij vergelijkbare onderzoeken die het IDOS tijdens de regeringen Venetiaan uitvoerde. Het verschil zat hem hierin dat de aanpak van criminilaiteit in die periode van een tweede naar een zesde en lagere prioriteit verschoof. We kunnen stellen dat m.o.m. dezelfde problemen waarvoor de kiezer in de periode Venetiaan om een oplossing vroeg, ook onder Bouterse niet zijn veranderd.Naast dit gegeven willen we ook nog het gegeven plaatsen dat 74.6% van de kiezers in de derde week van de maand het gevoel te hebben dat het geld dat men nodig heeft om de maand door te komen op is. Ook hier zit weining verandering in.
Wanneer we de belangrijkste aan te pakken problemen analyseren op districtsniveau en bevolkingsgroep krijgen we voor politici een concreter beeld van wat het kiezersvolk van (persoonlijk) belang vindt.
Per district zien we enige variatie in de vijf prioriteitsproblemen waarvoor aandacht wordt gevraagd. Commewijne noemt als top aan te pakken probleem de drinkwaterproblematiek, terwijl Nickerie als een van de vijf aan te pakken problemen de vuilophaal en daaraan inherent de milieuproblematiek noemt.

Vijf belangrijkste problemen die de regering volgens de kiezers in

 Paramaribo, Wanica, Commewijne en Nickerie

zou moeten aanpakken

District

No.1

No. 2

No. 3

No. 4

No. 5

Paramaribo Huisvesting Criminaliteit Scheppen van Werkgelegenheid Prijzen levens-onderhoud Armoedebestrijding
Wanica Criminaliteit Huisvesting Prijzen levensonderhoud Infrastructuur (ontwatering) Scheppen van Werkgelegenheid
Commewijne Drinkwater-problematiek Criminaliteit Huisvesting Infrastructuur (ontwatering) Prijzen levensonderhoud
Nickerie Huisvesting Criminaliteit Prijzen levensonderhoud Infrastructuur (wegen/asfalteren) Vuilophaal/milieu problematiek

Een stuk lastiger wordt het als we kijken hoe de behoeften van de aan te pakken problemen per bevolkingsgroep uitpakt.We zien dan niet alleen een verschuiving in de vijf top problemen die aangepakt moeten worden, maar ook dat enkele andere voor die bevolkingsgroep belangrijke zaken genoemd worden die President Bouterse moet aanpakken. Zo geven de Indianen als 2de belangrijkste advies aan de president het reshuffelen en ontbinden van de Regering daarnaast is het voor hun, zij het als 4de prioriteit, belangrijk dat er wat wordt gedaan aan een tekort aan scholen en lokalen. Het reshuffelen en ontbinden van de regering is overigens niet iets waar onze Indiaanse broeders op staan, maar ook de Creool gaf dit advies aan de president mee zij het als een vijfde top prioriteit. Voor de Hindostaan en de mixed bevolkingsgroep steekt de behoefte aan een betere en eerlijke communicatie tussen Regering en het volk de “kop” op.

Vijf belangrijkste problemen die de regering zou moeten aanpakken naar bevolkingsgroep

Etniciteit

No.1

No. 2

No. 3

No. 4

No. 5

Hindostaan Criminaliteit Prijzen levensonderhoud Huisvesting Infrastructuur (ontwatering) Beter/eerlijke communi-catie Regering met volk
Creool Huisvesting Criminaliteit Armoedebestrijding Scheppen van Werkgelegenheid Regering  reshuffelen/ ontbinden
Javaan Criminaliteit Huisvesting Infrastructuur Prijzen levensonderhoud Armoedebestrijding
Marron Huisvesting Scheppen van Werkgelegenheid Infrastructuur (wegen/asfalteren) Criminaliteit Prijzen levensonderhoud
Indiaan Huisvesting Regering reshuffelen / ontbinden Criminaliteit Scholen/ schoollokalen bouwen Scheppen van Werkgelegenheid
Mixed  en Overige Huisvesting Criminaliteit Scheppen van Werkgelegenheid Beter/eerlijke communi-catie Regering met volk Salarisverhoging

Naast de top vijf adviezen die de kiezers de President zouden geven zien we dat de vier laatste van deze 20 adviezen die de kiezers aan de President eerder een kritiek op het beleid van Bouterse inhielden. Het ging in deze om adviezen als: het constante reshuffelen van de President voorbij moet zijn; de President moet beter opletten welke mensen hij om zich heen heeft; dat hij de juiste mensen op de juiste plaats moet plaatsen; en dat hij zijn gedane beloften moet nakomen. Verder adviseert een deel van de kiezers dat de President er beter aan doet om samen met de VP op te stappen.(Opgemerkt dient te worden dat het toeval wilde, dat het onderzoek werd uitgevoerd in een periode waarin de President “drastische” reshuffelingsmaatregelen in het vooruitzicht had gesteld en derhalve van meer of mindere invloed is op bepaalde vragen die het  IDOS stelde.
Aan de kiezers in de onderzochte disctricten werd gevraagd in welke mate zij tevreden of ontevreden zijn met de manier waarop de President zijn job/ werk doet,  gaf 71.3% te kennen tevreden te zijn.
Over een periode van anderhalf jaar , zien we dat gemiddeld 68% van de kiezers tevreden zegt te zijn met de manier waarop de President zijn werk doet. Opgemerkt dient te worden dat wanneer we letten op de tevredenheid die kiezers uitspreken over de regering Bouterse-Ameerali of vragen omtrent  het regeerbeleid met een cijfer te beoordelen, deze gemiddeld 10 punten lager ligt dan de tevredenheid die men over de President zelf uitspreekt.
Tenslotte een niet politiek gegeven,  maar iets dat een direct gevolg is van de Tabakswet, die op 7 juni  in werking is getreden. Van de kiesgerechtigde personen die roken denkt  49.3% dat zijn of haar rookgedrag zal veranderen , in de zin dat men minder zal gaan roken.
 

error: Kopiëren mag niet!