Guyanese zeepiraten aangehouden

De politie van Nickerie kreeg afgelopen zaterdag in de ochtenduren melding van een geval van zeepiraterij. Een vrouw deed aangifte dat haar boot en arbeiders waren beroofd en gegijzeld. Volgens gpk Stanley Benschop van Nickerie werd meteen een zwaar gewapende patrouilleboot met agenten erop uitgestuurd om de piraten achterna te gaan. De informatie was dat de beroving voor de kust van Coronie moet hebben plaatsgevonden en dat de piraten met vis en gegijzelden op weg waren naar Guyana.
Rond 20.00 uur die avond kon de patrouilleboot van de politie 5 zeepiraten aanhouden en de gegijzelden bevrijden. Alle piraten zijn overgebracht naar het politiebureau van Nickerie. Volgens Benschop komt er een diepgaand onderzoek in deze zaak. Het vermoeden bestaat dat deze bende, bestaande uit overwegend Guyanezen, meer overvallen heeft gepleegd. Een goed team is samengesteld om dit geval te onderzoeken. Dagblad Suriname verneemt dat een van de piraten met een schotverwonding is binnengekomen. Benschop bevestigt dit, maar kan in het belang van het onderzoek geen verdere details prijsgeven. Hij geeft wel aan dat de zeepiraat niet in het ziekenhuis ligt, maar gewoon in de cel. Volgens een ingeschakelde arts was opname van deze crimineel in het ziekenhuis niet nodig.
Benschop gaf op zijn wekelijkse persmeeting te kennen dat zeepiraterij gerekend wordt tot zware en georganiseerde criminaliteit. ‘Daarom is de hulp van justitie ook ingeroepen in deze zaak.’ De gpk legt uit dat deze groep criminelen niets vreest. ‘Ze gaan als lafaards te werk. Normaal doen ze zich voor als vissers, maar zijn constant op de loer. Als ze kans krijgen, slaan ze hun slag. Ik hoop dat met de komst van de Kustwacht, zeepiraterij helemaal ingedamd zal worden’, zei Benschop.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!