Zakir Hussain op North Sea Jazz Rotterdam

De Indiase tabla grootmeester Zakir Hussain zal samen met de virtuoze Amerikaanse saxofonist Charles Lloyd en de Amerikaanse superdrummer Eric Harland onder de naam Sangam optreden op het North Sea Jazz Festival te Rotterdam. Dit zal gehouden worden op 12, 13 en 14 juli 2013 in de Ahoy hallen van genoemde stad. Het festival wordt jaarlijks gehouden en trekt tienduizenden bezoekers vanuit de gehele wereld. Veel Surinamers bezoeken echter het North Sea Jazz Festival van Curaçao, dat eveneens jaarlijks en wel op het eiland Curaçao wordt gehouden aan het eind van de maand augustus en begin september. De organisatie van beide festivals is in handen van de Nederlandse organisatie Mojo Concerts. Op beide festivals treden artiesten van wereldformaat op. Ook enkele artiesten van Surinaamse afkomst hebben op de podia van North Sea Jazz gestaan zoals  Pablo Nahar (contrabas) en Etienne Stadwijk (toetsenist).
Terugkomende op Zakir Hussain kan gezegd worden dat hij in brede kring beschouwd wordt als één van de beste, zoniet de beste tablaspeler ter wereld. Vele tablafans dromen er daarom van, al is het maar één keer in hun leven, een concert van deze maestro bij te wonen.
Voor de in Nederland wonende fans is het een unieke gelegenheid om de legendarische Zakir Hussain, al is het in de Sangam formatie, mee te maken. De Surinaamse fans moeten helaas een verre en kostbare reis hiervoor maken. Het is niet verwachtbaar dat wij deze grootheid ooit in Suriname zullen kunnen aanhoren. Dit omdat de kosten hiervoor groot zijn, terwijl het aantal tablaliefhebbers dat een hoge prijs (in de orde van USD 100) hiervoor zou kunnen betalen, te gering is.
Zakir Hussain werd op 09 maart 1951 te Mumbai in India geboren en is dus nu 62 jaar oud. De genres die hij beoefent zijn zowel klassieke Hindoestaanse muziek als jazz fusion. Dit laatstgenoemde genre is het resultaat van zijn aanraking met de westerse muziek. Nadat hij onder leiding van de legendarische tablamaestro Alla Rakha in India een opleiding had genoten, vertrok hij in de zeventiger jaren naar de Verenigde Staten van Amerika. Daar begon zijn internationale carrière en hij verzorgde in dat land soms meer dan 150 concerten per jaar.
Zakir is één van de founding members  van Bill Laswell’s World Music Supergroup’ Tabla Beat Science. Zijn eerste Planet Drum Album, geproduceerd in 1991 verwierf in 1992 the Grammy Award for Best World Music Album. Zakir heeft met diverse formaties meerdere Grammy Awards behaald. De door hem behaalde awards zijn teveel om op te noemen, maar vermeldenswaard is dat de Indiase regering hem de prestigieuze eretitels Padma Shri in 1988 en Padma Bhushan in 2002 heeft toegekend. In 1999 ontving hij uit handen van First Lady Hillary Clinton the National Heritage Fellowship, de meest prestigieuze waardering voor een meester in de traditionele kunsten. In 2007 verkozen lezers van tijdschriften Modern Drummer and Drum! hem tot respectievelijk Best World Music and Best World Beat Drummer.
Zakir is verder Music director en acteur en heeft in die laatste hoedanigheid in diverse films opgetreden. Hij heeft als componist soundtracks voor verscheidene film vervaardigd bijvoorbeeld voor In Custody en The Mystic Masseur en heeft tabla gespeeld op soundtracks van onder andere Francis Coppola’s Apocalypse Now en Bernardo Bertolucci’s Little Buddha.
Zakir is verder ook muziekdocent en verwierf de titel Old Dominion Fellow van The Princeton University, waar hij in 2005-2006 als professor van de Music Department fungeerde. Hij is tevens visiting professor van de Stanford University (USA).
Op het North Sea Jazz Festival te Rotterdam zullen nog vele andere grootheden optreden, om er maar enkele op te noemen: Santana, Caro Emereld, Chick Corea, John Legend, Herbie Hancock, Dionne Warwick, Branford Marsalis en Sting.
Er zit in ieder geval niet alleen westerse, maar ook oosterse muziek in North Sea Jazz Rotterdam 2013.

Door: Carlo Jadnanansing

error: Kopiëren mag niet!