Nieuw SVB-voorzitter moet organisatorisch snel ingrijpen (deel 2)

3 JoekoeDe voetbaltrainer Jozef Joekoe houdt zich, naast het voetballen op het veld, ook bezig met de organisatorische en bestuurlijke kant van dit spel. Na een aantal cursussen gevolgd te hebben, waaronder ook die van de Regional Sport Academy (RSA), is de oud-voetballer van onder andere Young Rhytm, Transvaal, Inter Moengotapoe en de nationale selectie, de huidige gang van zaken binnen de Surinaamse Voetbalbond (SVB) gaan analyseren. Een van de meeste belangrijke conclusies die hij kan trekken is dat de nieuwe voorzitter, John Krishnadath, organisatorisch snel moet gaan ingrijpen, anders vreest hij voor meer ondergang van ons voetbal. Hieronder leest u de analyse van Jozef Joekoe, die met het komend SVB Congres zeker iets kan betekenen.
In dit hoofdstuk wil ik het slechts hebben over dingen waarvan ik naar eigen analyse denk dat het aan ligt waarom het zo slecht gaat.  
De Topsectievoetballer
Onze topvoetballers moeten ook theoretisch bijgeschoold worden wat betreft hun rechten en plichten binnen een voetbalvereniging. Dat brengt ook stagnatie in hun ontwikkeling. De jonge voetballers van tegenwoordig zijn gauw tevreden met hun voetbalkwaliteiten, terwijl ze op technisch en tactisch gebied nog heel veel missen. Men is gauw geneigd bestuurders onder druk te zetten als men weet dat hij een basisspeler is binnen het elftal. Dit heeft allemaal met slechte opleiding te maken. De opkomende jonge voetballer heeft nationaal geen idool (voorbeeldfiguur) meer, waarmee hij zich kan identificeren.
Ambities
De spelers van tegenwoordig zijn niet zo ambitieus meer als vroeger. In het verleden waren zaken zoals het winnen van individuele- en groepsprijzen heel belangrijk voor een speler. Het halen van de nationale selectie en interlandcarrière maken waren allemaal dingen die je motiveerde om een betere voetballer te worden.
Prijzen
De verenigingen en de spelers moeten beter gemotiveerd worden. Het kan niet zo zijn dat de prijzen voor de bekerkampioen groter is dan die van de nationale competitie en de individuele prijzen moeten ook worden opgeschroefd.
Nationale selectie
Er moet duidelijk onderscheid zijn tussen Natio-spelers en de niet geselecteerden. Spelers van de nationale selecties moeten beter gewaardeerd worden. De overheid moet daarbij ook een rol vervullen. Het kan niet zo zijn dat je een speler tot 17.00 uur ‘s middags moet werken om daarna te gaan trainen met de nationale selectie. Mijn zoon heeft laatst deel uitgemaakt van een U-15 nationale selectie dat heeft meegedaan aan een toernooi in Frans-Guyana. Hij kreeg een handbagage mee waarop een naam van een speler van de seniorenselectie stond. Na aankomst moest hij het gelijk weer inleveren. Hij ging voor 4 dagen weg en kreeg slechts 10 Euro als handgeld per dag mee. Daarnaast moest ik ook voor zijn voetbalschoenen zorgen. Wat een schande. Door al deze dingen zullen spelers gedemotiveerd raken en willen ze niet meer uitkomen voor de nationale selectie.
(Morgen deel 3)

error: Kopiëren mag niet!