Nationaal Strategisch Beleidsplan voor ICT in Onderwijs

Minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ir. Ashwin Adhin, gaf op donderdag het startsein voor het opstellen van een Nationaal Strategisch Beleidsplan voor ICT in het onderwijs. ‘ICT In Education’ is één van de componenten van het “Second Basic Education Improvement Programma” (2nd BEIP) van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov). Door middel van ICT in het onderwijs zullen voor zowel leerlingen als leerkrachten onderwijsmogelijkheden worden vergroot. Een belangrijk resultaat dat moet voortvloeien uit de activiteiten van voormeld component is het beleidsdocument over ICT in het Surinaamse basisonderwijs, waarin de kaders zullen worden aangegeven hoe daaraan gestalte te geven. Er is een ‘quick scan’ gemaakt van ICT in het Surinaams basisonderwijs. De grootste uitdagingen, ‘good practices’, ideeën voor de toekomst en de voornaamste belanghebbenden zijn in kaart gebracht. IICD Lead Consultant uit Nederland is aangetrokken om de opdracht uit te
voeren.
In hotel Krasnapolsky is vandaag de ‘kick off’ workshop in verband met het opstellen van bovengenoemd Nationaal Strategisch Beleidsplan gegeven. Martine Koopman van IICD bracht naar voren dat het plan een Surinaams document wordt. De bijdrage van alle stakeholders is daarom van enorm belang. Het document moet eind dit jaar af zijn.
In het Ontwikkelingsplan 2012 – 2016 van de regering van Suriname is als doelstelling gesteld, ‘het reorganiseren van ons onderwijssysteem waarbij als uitdaging aangemerkt kan worden het dichten van de steeds groter wordende kloof tussen het onderwijsaanbod en de behoeften van onze arbeidsmarkt.’ ICT is daarbij één van de sleutelaspecten zei minister Adhin. De minister benadrukte in zijn toespraak dat ICT een niet weg te denken factor is in onze samenleving. “Wanneer wij van mening zijn dat we mee willen doen in deze wereld, dan is het zaak dat wij meegaan in de technologische ontwikkelingen die wij krijgen aangeboden.”
De minister wijst er wel op dat tegenwoordig alle ICT-vraagstukken in de wereld te maken hebben met de tegenstelling tussen adaptatie en adoptie. Dit duo verdeelt volgens hem de wereld in tweeën. “De ene helft adapteert technologie aan wat ze al doen, past het toe op een bestaande context. Dat zijn veelal de ouderen onder ons. Voordat zij een fenomeen omarmen, willen ze eerst weten of het te vertrouwen is. Vervolgens willen ze het begrijpen. Daarna volgt de vraag of het gewenst is. En pas dan belanden ze in de gebruiksmodus. De andere helft van de wereld adopteert technologie. Dit zijn de mensen die, bij wijze van spreken, met een iPhone uit de baarmoeder komen. Onze jeugd van tegenwoordig”, aldus Adhin. Hij wijst erop dat dit verschil in benadering enorme gevolgen heeft. Het is wel zaak dat er een brug gebouwd wordt tussen adapteren naar adopteren.

error: Kopiëren mag niet!