VHP’er Rathipal: ‘Alle middelen OW dienstjaar 2013 op’

VHP’er RathipalDe nieuwe minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, heeft een chaos aangetroffen op het ministerie. Afgelopen vrijdag heeft de minister met de vaste commissie van DNA een meeting gehad waarbij de financiële situatie van het ministerie doorgenomen werd. DNA-lid Mahinder Rathipal, lid  van de vaste commissie, zegt in een gesprek met Dagblad Suriname dat het er niet mooi uitziet voor het ministerie. “Alle middelen voor het dienstjaar 2013 zijn al op of zijn gecommitteerd.” Aannemers hebben contracten lopen met het ministerie, terwijl er geen gelden meer over zijn op de begroting. “De minister is van plan een suppletoire begroting van SRD 300 miljoen in te dienen, dat is bijna net zoveel als de hele begroting dat goedgekeurd is”, aldus Rathipal.
De VHP’er zegt dat zowel de oppositie- als coalitieleden met stomheid geslagen waren toen ze de werkelijkheid voorgespiegeld kregen door de minister. Rathipal zegt dat hij de minister heeft gevraagd of alle commitments met de aannemers niet teruggedraaid kunnen worden. ‘Dat kan helaas niet, omdat er juridische stappen eraan verbonden zijn en de kans is groot dat de zaken aan de groene tafel zullen belanden als de commitments worden teruggedraaid. Dat zegt de minister’, aldus Rathipal. Hij zegt dat hij het comptabel incorrect vindt dat ex-minister Ramon Abrahams de Staat heeft gebonden aan overeenkomsten, voordat de middelen beschikbaar waren. Rathipal zegt dat dit soort overeenkomsten door middel van beleid goedgekeurd worden. ‘De commissie heeft wat harde afspraken gemaakt en één van ze is terug te komen om een inzicht te krijgen waarvoor de middelen ingezet zullen worden. Ik heb de minister ook gevraagd of hij de zaak aan de procureur-generaal gaat voorleggen en hij zegt dat hij bezig is de zaak te onderzoeken en alles op een rijtje te zetten. Hierna  gaat hij dit presenteren aan de president.’ Rathipal zegt dat aan het gezicht van Parmessar een duidelijke teleurstelling te zien was bij het doornemen van de financiële situatie met de commissie.
Rathipal zegt dat tijdens de screening directeur Mark Rommy, die nauwelijks zes maanden in dienst is genomen op het ministerie, steeds in de verdediging ging. ‘Hij zei telkens dat hij de situatie net zo heeft aangetroffen en dat hij de zaak alleen kon bekijken en adviezen geven. Er is gewoon een heleboel aan het licht gekomen.’ Rathipal zegt dat president Desi Bouterse net op tijd heeft ingegrepen bij dit ministerie en het van de afgrond heeft gered.
Het DNA-lid hoopt dat er acties zullen volgen vanuit het ministerie van Justitie en Politie tegen de ex-minister. Hoewel de situatie van het ministerie er niet rooskleurig eruit ziet, zegt Rathipal dat hij er geloof in heeft dat het Parmessar zal lukken het getij te keren, omdat hij als NDP-parlementariër altijd heeft opengestaan voor een transparant en duidelijk beleid. ‘Ik heb hem van dichtbij gekend in het parlement en het is dezelfde Parmessar die we hebben aangetroffen op het ministerie. Ik hoop niet dat hij omringd door anderen, tot andere besluiten zal komen. Ik heb geloof in Parmessar en ik hoop dat hij het vertrouwen van mij niet beschaamt’, besluit Rathipal.
Seshma Bissesar
 

error: Kopiëren mag niet!