Jofewa lanceert damopleiding in Commewijne

Onder grote publieke belangstelling werd het district dammen te Commewijne gelaunched. De Jongeren Federatie Wanica (JoFeWa) is de initiatiefnemer van het district dammen. Het is bekend dat de jongeren van Livorno en Houttuin  alle kampioenschappen in de afgelopen  twee jaren hebben behaald en ook alle prijzen in de wacht hebben gesleept. Het blijkt dat andere buurten en districten geen sterke dammers meer hebben. Ook op dit moment zijn de jongeren tot 17 jaar (U17) van Livorno en Houttuin onverslaanbaar. In Latijns- Amerika en Panam staat Suriname op de vierde en derde plaats in het damgebeuren, beter dan het voetballen.
De Surinaamse Dambond heeft echter weinig middelen tot haar beschikking om het damgebeuren onder de jongeren in alle hoeken van Suriname te promoten. Het ministerie van Sport en Jeugd zou het toonaangevend instituut moeten zijn, waardoor Suriname de derde en tweede plaats zou kunnen bemachtigen in het Panam damgebeuren. Ook zou het ministerie begeleidend en ondersteunend moeten zijn naar topspelers. Daarom het initiatief van JoFeWa om met alle welwillende instanties de damsport te promoten in Suriname.
De parlementariër, dhr. Girjasing sprak vol lof over het district dammen. Hij was zeer verheugd dat kinderen en jongeren van Commewijne ook kunnen leren dammen. Elke woensdag, van 15.30u tot en met 18.30u, zullen er damlessen worden gegeven aan kinderen vanaf  9 jaar tot en met 20 jaar op de Openbare school 4 aan de Trimoweg nr. 75. De lessen zijn gratis. De jongeren van Hindu Swayamsevak Sangh van Commewijne zullen de zaak met 2 begeleiders ondersteunen. De sportcoördinator dhr. Emid van Commewijne zal 1 medewerker afvaardigen voor deze positieve zaak.
De minister van HI, Drs. Raymond Sapoen, heeft samen met de organisatoren dhr. Nini Harpal in de bloemetjes gezet voor zijn verdiensten in het worstel gebeuren in Suriname. Nini Harpal is jarenlang de beste worstelaar van Suriname tot ongeveer het jaar 2000 geweest. Hij heeft de Surinaamse vlag hoog gehouden in het worstelgebeuren en is bereid zijn kennis en ervaring over te dragen. Uit handen van Raymond Sapoen mocht Nini Harpal een pakket in ontvangst nemen. Van de organisatie kreeg Nini Harpal een bloemstuk en een trofee.
Minister Sapoen zal bij de Raad van Ministers pleiten voor het district dammen in Suriname zodat de initiatiefnemers alle ondersteuning zullen krijgen. Hij roept alle dammers op om positief hun krachten te geven, zodat wij een tweede of derde G.M.I. voor Suriname kunnen hebben. Samen zijn wij sterk. De belangstelling van de kinderen is zeer groot in dammen. Voor 1 september 2013 wil JoFeWa in Saramacca en Para starten met het district dammen als zij de ondersteuning hebben van Sport en Jeugdzaken en Onderwijs.

error: Kopiëren mag niet!