Met schrik en verbijstering zijn wij de afgelopen weken geconfronteerd met persberichten waarin aangegeven wordt dat er illegale gouddelvers in de omgeving van de hulpdammen bij het Brokopondo Stuwmeer zouden werken. Volgens eigen onderzoek is gebleken dat men op afstanden van soms 3 meter aan het graven is.
Zowel de Suralco als de districtscommissaris van Brokopondo, mevr. Yvonne Pinas, hebben eerder aan de bel getrokken. DOE voelt zich geroepen hen te ondersteunen omdat het hier om een enorme dreiging gaat. Het Brokopondostuwmeer met de Afobakadam is in gevaar. Het is van groot belang de regering en de samenleving hierop te attenderen. Naast de hoofdstuwdam zijn er 14 hulpdammen om te verhinderen dat het water wegloopt. Zoals bekend is de elektriciteit die hier wordt opgewekt zowel voor de Suralco als onze samenleving van groot belang.
De stuwdam annex de krachtcentrale die we duidelijk zien als dalafsluiting van de rivier stuwt het water namelijk tot een bepaalde hoogte op. Niet overal was het rivierdal hoog genoeg om het water in het meer “op te sluiten”. Er zou op sommige plaatsen water zijdelings wegstromen. Om dat te voorkomen zijn er hulp- of zadeldammen gebouwd. Als die dammen door goudgraverij ondermijnd worden, ontsnapt het water met grote kracht en komt er een enorm groot gebied onder water te staan. Het gevolg is duidelijk: vele mensen en dieren die de verdrinkingsdood zullen sterven, daklozen, uitbraak van epidemieën, vernietiging van ons achterland en onbeschrijfelijke schade aan onze economie. Om maar niet te spreken over verdriet, angst, leed, desillusie en anarchie die Suriname ten deel zal vallen. Dit verdient ons volk niet.
DOE is ervan overtuigd dat geen enkele Surinaamse regering de verantwoording van zo een menselijke- en milieu catastrofe zou willen dragen.
Het probleem is primair een van nationale veiligheid. Het overstijgt de DC van Brokopondo, de Suralco en ook de Commissie Ordening Goudsector. Laatstgenoemde commissie verklaarde bij monde van haar voorzitter, de heer Gerold Dompig, dat er al medewerkers in dat gebied zijn om de veiligheid te garanderen(Times of Suriname 27 mei 2013). DOE denkt echter dat dit niet voldoende is uitgaande van het feit dat de hoofdstuwdam een lengte heeft van 1,3 kilometer.
In de meeste landen worden zulke objecten als een stuwdam permanent door militairen bewaakt. Er is een militaire post bij het stuwmeer met een tiental manschappen, maar zij bevinden zich slechts op één plek wegens gebrek aan transportmiddelen. Ooit werd hen een auto ter beschikking gesteld door de Suralco. Deze is al lange tijd defect. Er is eveneens een politiepost in de omgeving, maar ook zij kunnen weinig doen. De afgelopen tijd is vaker gesproken over het gezamenlijk opereren van Leger en Politie. In dit gebied zou dat uitstekend werken. DOE pleit daarom voor een gezamenlijke aanpak van de ministeries Natuurlijke Hulpbronnen, Defensie, Justitie en Politie.
De Suralco geeft aan dat de wanden van de hulpdammen in het water los dreigen te raken. Dit kan leiden tot overstroming van de leefgemeenschappen in de omgeving. Nogal wat gouddelvers komen zelf uit die dorpen. Door deze activiteiten brengen ze zichzelf en het land in gevaar. Tegen hen zeggen wij:”Red jezelf, red ons allen!”
De oproep is dat porknokkers en garimpeiros met onmiddellijke ingang verwijderd moeten worden in de omgeving van het stuwmeer. Zij brengen het meer en alles wat daarbij hoort in groot gevaar. Het gaat er niet om dat Suriname een “multinational” een plezier doet door het geheel te beveiligen. Het gaat hier om het nationaal belang. Er moet direct worden ingegrepen!
Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid