Moordenaar John Veira afgestraft met 18 jaar cel

Kantonrechter Sieglien Wijnhard veroordeelde Sergio Brank gisteren tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 jaar met aftrek. Dit vonnis is conform de eis van de officier van justitie. De magistraat achtte het bewijs van moord op John Veira, het toenmalige hoofd van de Luchtvaartdienst, wettig en overtuigend geleverd. Veira werd op 21 april 2010 in zijn woning aan de Santosoweg te Commewijne doodgeschoten. Drie getuigen verklaarden dat de schutter en de mededader identieke valhelmen op hadden. Brank had op die bewuste dag een donkerkleurige jeansbroek en een zwarte lange mouwen trui aan. De getuigen hadden elk afzonderlijk verklaard dat de motorfiets was opgevoerd om de snelheid te vergroten. De politie had ook sporen van de motorfiets aangetroffen op het erf van het slachtoffer.
Uit het sporenonderzoek bleek dat de daders na hun snode daad met hele grote snelheid waren weggereden. Uit de verklaringen blijkt dat Brank de bestuurder was van de motorfiets. Hij had een zwarte tas waarin het moordwapen was bewaard. Brank hield het wapen vast en schoot gericht op het slachtoffer nadat er twee keer de naam van Veira was geroepen. De duorijder nam tijdens de daad plaats achter het stuur. Na de snode wisselden ze van plaats en reden weg. De rechter nam de verklaring van de kroongetuige D. als bewijs mee. Op zijn verklaring werd de gedemonteerde motorfiets teruggevonden in de Boomstreek aan de Ringweg. Dit maakte de verklaring van getuige D. juist aannemelijker.
De verdachte was naar Frans-Guyana vertrokken zonder zijn familieleden daarvan op de hoogte te stellen. Ondanks de ontkenning van de verdachte achtte de rechter de gepleegde feiten wettig en overtuigend bewezen. Brank werd schuldig verklaard voor moord op Veira. Voor dit strafbaar feiten moet hij 18 jaar brommen. De magistraat merkte op dat de samenleving zeer geschokt was. In deze geruchtmakende zaak waren in eerste instantie vier verdachten aangehouden. De verdachten zijn door kantonrechter Alida Johanns veroordeeld. Uit het onderzoek blijkt dat de daders het slachtoffer met voorbedachten rade om het leven hebben gebracht. Brank wordt voor 18 jaar weggestopt.  Het motief van de moord is nooit boven water gekomen.
Saskia Bandhan
 

error: Kopiëren mag niet!