Gajadien: ‘Ik zou Adhin nooit hebben geadviseerd onder deze omstandigheden functie te aanvaarden’

‘Ik zou Adhin nooit hebben geadviseerd om onder deze omstandigheden de functie te aanvaarden’, zegt VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien naar aanleiding van de beëdiging van Ashwin Adhin als minister van Onderwijs en Volksontwikkeling. Gajadien heeft destijds zijn functie als voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS) overgedragen aan Adhin en heeft een goede verstandhouding met hem. ‘Laat mij erbij zeggen dat Adhin niet uit de VHP-kringen komt. Ik ken hem uit de culturele wereld. Als voorzitter van de CUS vroeg ik hem onze organisatie te ondersteunen en dat heeft hij ook gedaan.’ Gajadien zegt dat hij in Adhin een maatschappelijke bewogen persoon zag en daarom hem als voorzitter wilde hebben in CUS. ‘We waren op zoek naar een politiek onafhankelijk persoon en dat was hij wel. Ik weet dat hij zich gaat inzetten, maar ik vraag me af of hij wel behoorlijk gaat kunnen werken gezien de omstandigheden waaronder hij moet functioneren. De president komt wel met mooie praatjes dat dit ministerie ver van politiek zal worden gehouden, maar een ministerspost is een politieke job en daar komt hij niet onder uit. De omstandigheden zijn op dit ogenblik niet van dien aard dat je optimaal kan functioneren. We hebben dit al gezien bij Sitaldin die na een jaar plaats moet maken, omdat zij op een gegeven moment niet als een pingpongballetje door wenste te gaan. Dat heeft haar de functie gekost en vanuit mijn hart zeg ik dat ik Adhin nooit zou hebben geadviseerd om onder deze omstandigheden de functie te aanvaarden, als hij naar mijn advies had gevraagd’, aldus Gajadien.
Ook Nieuw Suriname-parlementariër Harish Monorath is niet te spreken over het vertrek van Sitaldin. Het ministerie is volgens Monorath een grote uitdaging voor Adhin. ‘We zien dat de regering elke keer met een reshuffling komt op een ongunstig moment en elke keer krijgt de regering een deuk. Niet alleen de regering krijgt een deuk, maar ook de scheidende minister krijgt een blaam, terwijl de nieuwe minister te maken krijgt met wenselijkheden die niet zijn uitgevoerd’, aldus Monorath. Hij zegt dat reeds geruime tijd de geruchten de ronde deden dat Sitaldin moest opstappen.
De NS’er vindt dat de regering in een vroeg stadium kenbaar moet maken wie vervangen wordt, omdat dit de besluitvaardigheid van de regering aantast op regeringsniveau en ook op ministerieel niveau. Onder leiding van Sitaldin is het project ‘naschoolse opvang’ geïntroduceerd, wat volgens Monorath een noemenswaardige ontwikkeling is geweest. Hij zegt het jammer te vinden dat Sitaldin niet de kans heeft gekregen dit project uit te voeren. ‘Aan de andere kant heb ik begrepen dat ze een samenwerkingsprobleem had. De geruchten zijn wel nooit gestaafd.’ De parlementariër zegt dat ook de aanwezige presidentiële commissie ook ervoor heeft gezorgd dat er spanningen zijn ontstaan op het ministerie. Een uitdaging die Adhin wacht, is dat leerkrachten van de naschoolse opvang al maanden niet zijn uitbetaald.
Ashwin Adhin komt uit bekende families die slachtoffers zijn geworden van de 8 Decembermoorden in de jaren ’80 tijdens het militaire regime. Robby Sohansingh en John Baboeram zijn ooms geweest van de nieuwbakken minister, die gisteren door president Desi Bouterse is beëdigd.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!