Training interpretatie en toepassing wet bestrijding huiselijk geweld

IMG_2033Om de wet Bestrijding Huiselijk Geweld goed te kunnen uitvoeren heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) rechters en officieren van Justitie, politieambtenaren en hulpverleners van het ministerie laten trainen. De participanten zijn getraind in de interpretatie en toepassing van deze wet.
De bedoeling van deze training is om de zittende- en de staande magistratuur, het Korps Politie Suriname en de hulpverleners van het ministerie kennis en vaardigheden aan te reiken met betrekking tot de toepassing van de wet Bestrijding Huiselijk Geweld, zodat zij beter in staat zijn om huiselijk geweld te herkennen en op een correcte manier te interveniëren.
Voor de leden van het Openbaar Ministerie is er tijdens de training een seminar verzorgd door de huiselijk geweldrechter vanuit Trinidad en Tobago, Sharon Gibson. Zij heeft , vanuit haar praktijk ervaring in Trinidad en Tobago, de officieren van Justitie en de rechters tools en skills aangereikt om op de juiste manier in te grijpen en/ of een uitspraak te kunnen doen in gevallen van huiselijk geweld.
De wet bestrijding huiselijk geweld is goedgekeurd in juni 2009 (S.B. 2009 no.84) en is thans in uitvoering. Het doel van deze wet is om in een vroeg stadium en via een snelle procedure bescherming te bieden aan slachtoffers of mogelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Deze bescherming kan geschieden middels beschermingsbevelen die zowel geboden als verboden aan de gedaagde (pleger) kunnen inhouden. De gedaagde kan zowel een man als een vrouw zijn.
Het Ministerie van Justitie en Politie heeft middels deze training getracht de capaciteit van de structuren op het ministerie te versterken, zodat zij op de juiste en effectieve manier kunnen ingrijpen in gevallen van huiselijk geweld. Middels het trainen van trainers voor het Korps Politie Suriname heeft het ministerie getracht de basis te leggen voor het continueren van de training voor de overige personeelsleden van het Korps Politie Suriname. Belangrijk is ook dat andere doelgroepen getraind worden. Het ministerie zal alle nodige inspanningen verrichten om huiselijk geweld terug te dringen. Hierbij zal er in samenwerking met alle actoren gewerkt moeten worden aan meer preventie en awareness over huiselijk geweld.
Ook enkele leden van de Militaire Politie hebben aan deze training geparticipeerd.
De training heeft van 25 maart tot en met 12 juni geduurd en is gefinancierd uit de begroting van het Ministerie van Justitie en Politie. Met de coördinatie was belast het Bureau Vrouwen- en Kinderbeleid van het ministerie in samenwerking met Women’s Right Centre. Huiselijk geweld is geweld, Stop met Huiselijk Geweld.

error: Kopiëren mag niet!